Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova knjiga: "Sušak - Rijeka 1948. Borderline" Sabrine Žigo

16.06.2021.

13:36

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Muzeju grada Rijeke predstavljena je knjiga Sabrine Žigo "Sušak - Rijeka 1948. Borderline". Knjiga se lako čita i dobro je štivo, namijenjeno svima: od povijesničara do svakodnevnih čitača ili pak studentske i školske populacije rekla je recenzentica Maja Polić.

Knjiga Sabrine Žigo "Sušak - Rijeka 1948. Borderline" završni je, izdavački, čin istoimene izložbe iz 2018. godine kojom je obilježena 70. obljetnica ujedinjenja Rijeke i Sušaka u jedan grad.

Za povijest grada Rijeke upravo je taj događaj bio jedan od ključnih u novijoj riječkoj povijesti, jer je istovremeno označio kraj, ali i novi početak. O svemu tome govori štivo namijenjeno širokoj publici, a istovremeno i muzejska knjiga za čiji sadržaj inspiracije nije nedostajalo, rekla je autorica.

Cijeli povijesni i društveni kontekst obuhvaćen je autentičnom dokumentarnom građom i uvidom u život građana Rijeke i Sušaka.

U Muzeju grada Rijeke, točno u podne, unatoč silnoj vrućini i ne baš humanim uvjetima pri dolasku, lijep odaziv na predstavljanje još jednog vrijednog dokumenta, svjedoka vremena koga više nema. Uz autoricu, goste su pozdravili i o knjizi govorili ravnatelj Muzeja Ervin Dubović te recenzentica knjige dr. Maja Polić. U publici, obzirom na tematiku, prilično šaroliko društvo, od dugogodišnjega predsjednika Udruge boraca i antifašista županije Dinka Tamaruta do bivšega gradonačlenika Vojka Obersnela.

Poslušajte što su o knjizi i radu na njoj rekli auorica Sabrina Žigo i recenzentica dr. Maja Polić:

Sabrina Žigo o završnom činu izložbe, pripremio Josip Krmpotić

Dr. Maja Polić: Cjelovita priča u kratkom formatu, pripremio Josip Krmpotić

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.