Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova MMSU izložba - o političkim strastima, opasnim mislima i vizualnim zavođenjima

14.04.2022.

11:16

Autor: Tatjana Sandalj

nova izložba riječkog MMSU

nova izložba riječkog MMSU

Foto: - / MMSU Rijeka

Izložba "Riječi za gledanje" bavi se različitim odnosima između slika i riječi, a predstavlja pedesetak radova iz zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Otvorenje je u četvrtak u 19 sati i ostat će otvorena do 26. lipnja, uz bogat prateći program.

Od klasičnih slika koje su nastale prema pisanom predlošku, preko radova u kojima tekst ima ulogu primarne vizualne informacije, kao što su kolaži, stripovi, instalacije ili videoradovi, izložba nudi otkrivanje mnogostrukih veza riječi i slike. Uz povijest i svakodnevicu kao sveprisutne teme, odabrani radovi odražavaju utjecaj masovnih medija na našu percepciju stvarnosti – od novina i reklama do internetskih tehnologija. 


U širem smislu, izložba se vodi pitanjima kako nas jezik usmjerava i kako nam podmeće, strukturiranima unutar tri teme: političke strasti, opasne misli i vizualna zavođenja, upozoravaju iz MMSU-a.


Umjetnice i umjetnici čiji su radovi predstavljeni su: Milijana Babić, Lara Badurina, Marčelo Brajnović (vlasništvo Damira Čargonje Čarlija), Nemanja Cvijanović, Tanja Dabo, Sebastijan Dračić, Zlatan Dumanić, Igor EškinjaMarina Fortunato Ercegović, Vilko GecanTomislav Gotovac, Slavko Grčko, Petar Grimani, Krsto Hegedušić, Mirko Ilić, Željko Jerman, Ignjat Job, Ivo Kalina, Nives Kavurić Kurtović, Ivan Goran Kovačić, Edo Murtić, Zlatko Prica, Pawel Kowzan, Miroslav Kraljević, Ines Krasić, Vlado Kristl, Zlatko Kutnjak, David Maljković, Andrija Maurović, Petra Mrša, Damir Očko, Bruno Paladin, Marino Paliska, Zoran Pavelić, Branko RužićAna Sladetić ŠabićBojan Šumonja, Goran Trbuljak, Romolo Venucci. 


Kustosice izložbe su Vilma Bartolić, Ivana Lučić, Ksenija Orelj, Sabina Salamon, suradnica je Sonja Briski Uzelac, a dizajn potpisuju Ana Tomić i Marino Krstačić Furić.

Galerija
Riječi za gledanje, Foto: Tatjana Sandalj/Radio Rijeka
Negdje samo riječ, a negdje skrivena u kolažu, Foto: Tatjana Sandalj/Radio RijekaIvan Goran Kovačić, Foto: Tatjana Sandalj/Radio RijekaO riječima i gledanju ne može bez Maurovića i njegova stripa, Foto: Tatjana Sandalj/Radio Rijeka

U pratećem programu izložbe publika će moći sudjelovati u stručnim vodstvima četvrtkom (28. travnja, 12. i 26. svibnja te 9. i 23. lipnja u 18 sati), poslušati audiovodstvo, a jednom mjesečno bit će organizrana i Restauratorska klinika pod vodstvom muzejske konzervatorice-restauratorice. Likovne radionice za djecu unutar programa MMSU Lab u Dječjoj kući, čije će polazište biti radovi s izložbe, odvijat će se jednom tjedno.


U nastojanju da izložbu i rad muzeja približe različitim skupinama publike, prvi put je riječki MMSU dio izložbenog postava prilagodio slijepim i slabovidnim osobama, te već imaju dogovorena vođenja izložbom za članove Udruge slijepih i slabovidnih PGŽ.


U dvorani Jaslice riječkog MMSU-a u četvrtak će biti otvorena i samostalna izložba Tonija Meštrovića "Prisluškivanje" koja se na temu glavne izložbe nadovezuje autorovim istraživanjem mogućnosti prijevoda slike u zvuk. 


Izložba "Riječi za gledanje" namijenjena je i za gledanje i za čitanje, a ponekad i za diranje, tumači kustosica Bartolić, poslušajte:

Izložba o političkim strastima, opasnim mislima i vizualnim zavođenjima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.