Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova premijera u Zajcu: "Kompleks Ristić" ili "Misa za Jugoslaviju"

26.10.2015.

15:33

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Kompleks Ristić" novi je projekt HNK Ivana pl. Zajca, nastao u koprodukciji riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane te festivala BITEF iz Beograda i MOT iz Skopja.

Predstava se bavi kazališnom i političkom egzistencijom jednog od najznačajnijih jugoslavenskih redatelja, Ljubiše Ristića. Tvorac koncepta jedinstvenoga jugoslavenskog prostora KPGT-a, ali i predsjednik Jugoslavenske udružene ljevice supruge Slobodana Miloševića - Mire Marković, Ristić je postao žrtva neformalne lustracije u Srbiji.

Koliko je moguće odvojiti Ristićevo kazališno djelovanje od političkog angažmana, samo je jedno od pitanja što se postavlja u predstavi koja je već samom svojom najavom uzburkala kazališne duhove. Nakon premijere u Beogradu, Skoplju i Ljubljani, "Kompleks Ristić" prikazuje se u Rijeci. Redatelj Oliver Frljić ističe da će predstavu razumjeti i oni koji nisu čuli za Ljubišu Ristića, budući da bi njen drugi naziv mogao biti i "Misa za Jugoslaviju".

Dramaturg je Goran Injac, scenografiju - uz Olivera Frljića - potpisuje Dalibor Laginja, a glumačku ekipu čine Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer, Blaž Šef, Nika Mišković i Jerko Marčić, koji predstavu doživljava kao vrlo brzu, dinamičnu i poetičnu te kao jednu od onih koja zahtijeva sudjelovanje gledatelja - maštom, mišlju, pa i reakcijom.

Riječka premijera predstave "Kompleks Ristić" na rasporedu je u srijedu 28. listopada u 19:30 sati, a reprizna prikazivanja su u četvrtak i petak 29. i 30. listopada, na maloj sceni Zajca u HKD-u na Sušaku. Više o predstavi donosi Ivica Vrkić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.