Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova sezona HNK Zajca: od Opasnih veza, preko Zrinjskog do Dekamerona

31.07.2020.

13:27

Autor: Tatjana Sandalj, Hina

Obersnel, Blažević, Kolar, Gatica i Settimo najavili su sezonu: Opstanak (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Obersnel, Blažević, Kolar, Gatica i Settimo najavili su sezonu: Opstanak (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Tema iduće kazališne sezone riječkog HNK Ivana pl. Zajca bit će "Opstanak". Puno je toga neizvjesno zbog epidemioloških mjera te nepoznanica o prihodima, ali planirano je po pet dramskih premijera u Hrvatskoj i Talijanskoj drami, tri baletnog ansambla te šest premijernih ili obnova opera.

Intendant Marin Blažević je, najavljujući novu sezonu, istaknuo da se predstavlja tek plan programa, jer se ne može znati hoće li se moći on izvesti. Kakve će biti epidemiološke preporuke za broj gledatelja u publici ili za izvođače na pozornici, još ne možemo znati. 

Primjerice, u opernom programu već sada u planiranju sezone treba voditi računa o tome da ne postoji mogućnost sviranja orkestra u punom sastavu u orkestralnoj rupi, pa se moraju izvoditi opere sa smanjenim brojem glazbenika ili one u kojima orkestar može nastupati na pozornici, rekao je Blažević.

Od rujna će u HNK kao kućni dirigent djelovati Valentin Egel, odabran na složenoj audiciji, a glavni gost dirigent, nakon Villea Matvejeffa, bit će Filip von Steinecker, najavio je Marin Blažević. Neki od autora i redatelja već su poznati, s nekima se još pregovara, ali će se u kazalištu morati osloniti na vlastite snage.

Osim toga, zbog smanjenja kapaciteta gledališta već sad su znatno smanjeni prihodi od prodaje ulaznica, a očekuje se da će ukupni prihodi riječkog kazališta biti od 40 do 50 posto manji nego ove godine, pa se tome mora prilagoditi produkcijska razina, rekao je Blažević.

Planirane su opere "Aida" i "Carmen" prvotno izvedene u pulskoj Areni, a sada prilagođene za riječku pozornicu. Operne premijere su i "Nikola Šubić Zrinjski" u režiji Dore Ruždjak Podolski s dirigentom Igorom Vlajnićem u listopadu, Mozartov "Figrov pir" redateljice Eve Buchmann i pod ravnanjem Valentina Egela u studenom, "Wether" Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana i pod ravnanjem Kallea Kuusave u ožujku te u svibnju "EPK/Opera po Kamovu" Zorana Juranića, nastala prema književnim djelima Janka Polića Kamova.

Hrvatska drama priprema premijere mjuzikla "Kosa" Jamesa Radoa u siječnju, predstave "Opasne veze" Christophera Hamptona po romanu de Laclosa u režiji Ivane Djilas u veljači, "Čeličnih magnolija" Roberta Harlinga u ožujku te u travnju Bradburyjeva "Fahrenheita 451" u režiji Ivana Penovića

Talijanska drama postavit će u režiji Giulia Settima premijerno tekst "Il vangelo del nemico / Evanđelje neprijatelja" Roberte Dubac, pobjednički dramski tekst književnog natječaja Istria Nobilissima 2019., namijenjen pripadnicima talijanske nacionalne manjine.

Dodajmo još da je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj konferenciji za novinare u HNK Zajcu rekao kako je vrlo izvjesno da će se projekt Rijeke Europske prijestolnice kulture produljiti do kraja travnja 2021. godine.

Najavljene premijere ovog ansambla su i predstava "Adriatico" Siniše Novkovića, koji će je i režirati, Bocacciova "Decamerona" u režiji Luciana Delprata te "Fiume's X-mas" autora i redatelj Giuseppea Nicodema i "Alfa Romeo Jankovits" Laure Marchig u režiji Tommasa Tuzzolija, o automobilu koji su stvorila braća Jankovits u Rijeci tridesetih godina prošlog stoljeća. 

"Odiseja" u koreografiji i po konceptu talijanskih koreografa Waltera Matteinija i Ine Broeckx prva je premijera riječkoga Baleta sljedeće sezone, u ožujku. Baletne premijere su i cjelovečernja predstava "Patetique & Brut" s koreografijom Douglasa Leeja na Beethovenovu sonatu op. 13 u c.molu, poznatiju kao "Patetična sonata" i koreografijom Maše Kolar s idejom istraživanja Art bruta u likovnoj umjetnosti te projekt "Koreo lab", zajedničko djelo članova Baleta riječkoga HNK.

Poslušajte prilog:

HNK Zajc priprema se za sezonu "Opstanak", pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.