Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novakov roman "Ciganin, ali najljepši" - remek-djelo hrvatske književnosti

22.03.2018.

08:58

Autor: Boris Kanazir

Kristian Novak (Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka)

Kristian Novak (Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Roman Kristiana Novaka "Ciganin, ali najljepši", prema kritici jedno od najboljih ostvarenja hrvatske književnosti, predstavljen je u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci. Knjiga je to za koju u knjižnicama postoje liste čekanja i prema kojoj je već napravljena kazališna predstava.

Biblioteka Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci pretvorila se u "Perivoj od slave", u kojemu je Vila Hrvatica na čuvanje dobila još jednu zrelu, crvenu jabuku. Riječ je, naravno, o renesansnoj alegorijskoj priči iz prvoga hrvatskog romana, "Planina" Petra Zoranića, koji je još prije pet stoljeća Hrvate upozoravao da čuvaju svoj jezik, a nova je metaforička jabuka - "Ciganin, ali najbolji" Kristiana Novaka. Kritika i publika slažu se - jedno od najboljih ostvarenja hrvatske književnosti.

Ovo pomalo neobično predstavljanje knjige domaćini su zamislili kao svečanost knjige, svečanost pisane riječi, kojom se obilježavaju, među ostalim, rođendan Ivana Gorana Kovačića, Svjetski dan pjesništva, Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, prvi dan proljeća te 390. školska godina Gimnazije. Zanimanje učenika, nastavnika i građana za ovu knjigu nije trebalo posebno poticati: kritika je roman proglasila jednim od najboljih ostvarenja hrvatske književnosti, u knjižnicama se sastavljaju liste čekanja, a s iznimnim je uspjehom zagrebački HNK izveo i istoimenu predstavu napravljenu prema romanu.

Priču o izbjeglicama i manjincima, o stereotipima i predrasudama koje uvjetuju odnose u društvu, o ljubavi i zločinu, o, kako autor kaže, "nevidljivim zidovima među ljudima" za koje se zanima od djetinjstva, predstavile su dvije sveučilišne profesorice s Filozofskoga fakulteta. Sanja Zubčić s Odsjeka za kroatistiku govorila je o jezičnoj raslojenosti teksta - trima sasvim različitim jezicima (bajaškim, kurdskim i hrvatskim) i širokoj paleti stilova. Snježana Prijić-Samaržija s Odsjeka za filozofiju prikazala je, pak, svoj filozofski doživljaj i tumačenje "Ciganina", koji postavlja brojna pitanja i probleme, ali na njih nema jednostavnoga i jednoznačnoga odgovora.

Ulomke iz romana "Ciganin, ali najljepši" čitali su apsolventica glume i bivša učenica Sušačke gimnazije Sendi Bakotić te predsjednik riječke udruge "Romska budućnost" Etem Fazli. O knjizi, njezinu kontekstu u hrvatskoj književnosti i značaju za učenike govorili su domaćini, nastavnici hrvatskoga jezika Gordana Bogdanović i Krešimir CvjetkovićKakvi su dojmovi autora nakon ovoga neobičnog predstavljanja, što je to tako posebno u ovome romanu i zašto biste ga trebali pročitati poslušajte u prilogu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.