Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi festival u Rijeci: Dani rane glazbe za sve ljubitelje baroknog zvuka

09.10.2019.

16:14

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Jelena Tihomirović i Metod Sironić u studiju Radio Rijeka (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Jelena Tihomirović i Metod Sironić u studiju Radio Rijeka (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Prvi Dani rane glazbe, novi glazbeni festival u Rijeci, održat će se tri nedjelje zaredom u crkvi Marijina uznesenja (Vela crikva - Assunta), a prvi koncert naziva Francuska večer je 13. listopada u 19 sati.

Nastupit će Ana Benić Šalinović i Metod Sironić, barokni traverso, Lea Sušanj Lujo, viola da gamba i Jelena Tihomirović, čembalo. Festival organizira Udruga Corona Laurea Lovran uz potporu Odjela za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Ulaz na koncert je slobodan.

Okosnica festivala je barokna glazba, kaže Metod koji se već tri godine educira u Njemačkoj i Mađarskoj za traverso, a postao je i članom Hrvatskog baroknog ansambla u kojem svira drugu flautu. "To mi je velika čast, a i sreća je da imamo tako dobar ansambl u Hrvatskoj u kojem sviraju glazbenici koji su uvijek voljni nastupati. Tako da sam ja "posudio" dvije članice za naš prvi koncert, a to su Ana Benić Šalinović, Lea Sušanj Lujo, koje će nastupiti uz Jelenu i mene", ispričao nam je Metod Sironić.

Prva večer festivala nazvana je Francuska večer, odnosno prvi koncert posvećen je francuskim skladateljima, drugi će biti vezan uz Berlin, a treći mediteranski, otkrili su naši sugovornici. 

Osnivači festivala rane glazbe, odnosno glazbe baroka i renesanse, bračni bar umjetnika Jelena i Metod gostovali su u programu Radio Rijeke i predstavili program festivala - poslušajte:

Box In: Dani rane glazbe, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.