Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi početak EPK: Usprkos pandemiji, idemo dalje, krećemo se i radimo!

06.05.2020.

17:20

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Konferencija za medije održana je na krovu buduće Dječje kuće (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Konferencija za medije održana je na krovu buduće Dječje kuće (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Ipak se krećemo i radimo, usprkos pandemiji - projekt Rijeka EPK 2020 smo presložili i sveli ga u realne okvire sadašnjeg budžeta, rekao je na konferenciji za medije riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Optimistično se govorilo o planovima za svibanj i lipanj i mogućnostima njihove provedbe.

Trenutno se još uvijek nesigurno i nepotvrđeno može računati na oko 32 milijuna kuna za programe, koje je pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar nazvao "novo - nenormalno", kao i to da više nije presudno što su programi EPK 2020, a što ostali programi koje će u zajedništvu stvarati sve riječke ustanove u kulturi.

"Želimo bogato kulturno ljeto u kojemu nećemo zaboraviti nezavisne proizvođače, i one koji su u javnim potrebama u kulturi i one koji su već dio EPK programa. Mislimo da je kroz pametni dogovor veliki dio njihovih programa moguće riješiti ovo ljeto, a najesen nas čeka koncentracija na ovaj prostor - na otvorenje Dječje kuće i Muzeja Grada Rijeke, i pokušaj svih nas ovdje da dodatno animiramo nešto što neće biti samo prazno otvorenje praznih infrastruktura, nego izuzetno bogat kulturni program", rekao je Šarar.

Kao predstavnica tvrtke Rijeka 2020, govorila je direktorica sektora razvoja Irena Kregar Šegota. "Ono što će sada biti jako važno je da stavimo naglasak na nasljeđe, bilo da je riječ o zgradama, bilo da da je riječ o drugim manjim intervencijama koje ostanu, da stavimo naglasak na zajednicu i da svakako stavimo naglasak na lokalne umjetnike, lokalne stvaratelje. Važno je sada u ovom trenu i kroz naš program podržati lokalnu kulturnu scenu", naglasila je.

Svojim su se programima predstavili riječki HNK Ivana pl. Zajca, riječko Art-kino Croatia, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, HKD na Sušaku i Galerija Kortil, kao i riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Javlja Gloria Fabijanić Jelović:

Novi početak EPK 2020, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.