Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi uspjeh riječke opere: "Klothó" gostuje u Beču na Armel Opera Festivalu

29.06.2017.

16:50

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka Opera gostuje u Beču, na međunarodnom Armel Opera Festivalu, s predstavom "Klothó – thread of the tales (splet priča)" poljske autorice Martyne Kosecke. Operna bajka nastala u koprodukciji Muzičkog biennala Zagreb i HNK Ivana pl. Zajca u austrijskoj će prijestolnici biti izvedena 3. srpnja.

Armel Opera Festival slavi svoju desetu godišnjicu i ove će godine po prvi put, osim u Budimpešti, najbolje opere prema izboru svjetskih glazbenih stručnjaka ugostiti i u Beču. Jedinstveni operni festival predstavlja operne raritete, posebno suvremena djela, surađujući s odabranim europskim opernim kućama. Struka ga ocjenjuje kao "festival izvanredne kvalitete, jednim od najboljih festivala u regiji". Produciraju koncerte u Mađarskoj, u dvorcu Versailles i Operi d'Avignon u Francuskoj, u Češkoj i Njemačkoj, u Carnegie Hallu u New Yorku, Cadogan Hallu i Hackney Empire Theatru u Londonu itd. 

Iz prestižnog Armel Opera Festivala prepoznali su operu "Klothó" koja je u travnju praizvedena na Muzičkom biennalu Zagreb, a potom premijerno izvedena u Rijeci, pod dirigentskim vodstvom maestra Berislava Šipuša i u režiji Krzystofa Cicheńskog. Intrigantna i kompleksna fantastična opera u jednom činu i osam prizora spaja motive bajki iz različitih kultura, između ostalih i bajki Ivane Brlić Mažuranić.

Taj će fantastični svijet iz dječjeg sna na bečku pozornicu donijeti riječki solisti Ingrid HallerIvana SrbljanMarko FortunatoDario Bercich, francuski bariton Nicolas Rigas, poljski kontratenor Karol Bartosiński i plesačica Dina Dehni Sow te orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca. Kostimografkinja i scenografkinja je Julia Kosek, oblikovatelj videa Bartłomiej Szlachcic, koreografiju potpisuje Dina Dehni Sow, koncertni je majstor Anton Kyrylov, a zborovoditeljica Nicoletta Olivieri

Na taj način riječka Opera nastavlja svoju prisutnost na međunarodnoj glazbenoj sceni, i to nakon snimanja za ugledne međunarodne izdavačke kuće - koja se nastavljaju i dalje - te nakon suradnji s međunarodnim opernim zvijezdama. Odmah po povratku iz Beča nastavljaju se intenzivne probe za Verdijevu "Aidu", čija je premijera 20. srpnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji, u sklopu 14. Riječkih ljetnih noći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.