Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Novine" na otvaranju sezone riječkoga Art-kina Croatia

11.09.2016.

11:25

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Deveta sezona Art-kina Croatia u Rijeci bit će otvorena 15. rujna projekcijom prvih dviju epizoda TV-serije Dalibora Matanića "Novine". Na projekciji će gostovati redatelj Dalibor Matanić. Radnja serije smještena je u imaginarni, lučki, post-tranzicijski grad te je snimljena u Rijeci.

Serija Novine je snimljena prema scenariju novinara i urednika Ivice Đikića, a govori o utjecaju kapitala i politike na medijsku scenu.

Uloge tumače Branka Katić, Trpimir Jurkić, Aleksandar Cvjetković, Zijad Gračić, Olga Pakalović, Goran Marković, Edita Karađole, Zdenko Jelčić, Tihana Lazović, Mijo Jurišić, Dajana Čuljak, Alen Liverić, Anja Matković, Dragan Despot te brojni drugi.

Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Tomislav Pavlic, glazbu Jura Ferina i Pavao Miholjević. Producent je Drugi plan za Hrvatsku radioteleviziju.

Na otvaranju sezone Art-kina bit će najavljeno osnivanje regionalne filmske komisije koja nastaje u sklopu tog kina, s ciljem umrežavanja djelatnika audiovizualnog sektora i promocije lokaliteta Primorsko-goranske županije i grada Rijeke kao potencijalnih filmskih lokacija.

Snimanje serije Novine, uz ostale je filmske i projekte komercijalne namjene, pokazalo je da regija može ponuditi brojne resurse (kako ljudske, tako i prostorne), što filmski ured pozicionira na ključno mjesto posrednika između domaćih i stranih produkcijskih kuća te lokalnih, javnih i privatnih subjekata, ističu iz Art-kina.

Od 14. do 16. rujna u Rijeci će se održati Sajam filma i Skupština Hrvatske mreže neovisnih kino-prikazivača koje zajednički organiziraju Kino mreža, Hrvatski audiovizualni centar i Art-kino. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.