Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novogodišnji koncert "Šišmiš" - ritmovi valcera i polki u blagdanskome duhu

27.12.2016.

23:34

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi u nizu novogodišnjih koncerata u riječkome HNK-u Ivana pl. Zajca, "Šišmiš", pod vodstvom maestra Matije Fortune i u režiji Lucije Brnić, izmamio je osmijehe zadovoljne publike, koja je u veselome ozračju tijekom izvedbe osjetila dah blagdana.

Zanimljivo koncipiran, s dozom duhovitoga umetanja hrvatske stvarnosti u tekstualni predložak, vesela i vrckava operetna glazba i posve neobičan mladi dirigent, kao iz nekoga crtića, nasmijan, pomalo tvrdih pokreta, ali vrlo precizan u vođenju orkestra, maestro Matija Fortuna bio je sastavni dio šarmantnoga šarenila rado slušanih i uvijek prepoznatljivih odlomaka Straussova Šišmiša. Koji nas ljuljaju u ritmu valcera i polki, u ritmu blagdanskoga raspoloženja, u kojemu je sve ozbiljno pretvoreno u nasmijanu maštu i razbibrigu.

Kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović tako je vrlo decentno, a opet uočljivo, obukla glavne protagoniste, dok je efektnu koreografiju osmislila Oxana Brandiboura. Solisti su se iskazali i glumački i pjevački, noseći svoje uloge ležerno i raspjevano, a baletni plesači svojim su izvedbama stvorili atmosferu bečkih novogodišnjih izvedbi. U ovim danima kada se opraštamo od stare godine koja je nosila bremenite brige i dosta tamnih trenutaka, ovakvi su nam koncerti poput vrata koja vode u onu sljedeću godinu koja stiže kao rasplesani ritam valcera i u čijem tročetvrtinskom taktu osjećamo dašak nade i tračak svjetlosti.

Zato su ovakvi novogodišnji koncerti za publiku prekrasni pokloni omotani crvenom vrpcom i posuti zvjezdanom prašinom u kojoj uživamo sa svakom izvedenom notom. Za kraj, nakon dugoga zadovoljnog pljeska i povika "bravo", Radetzki marš i mnoštvo bijelih balona koji su dolebdjeli na nasmijanu publiku. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.