Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novootkrivene endemske spužve pohranjene u riječkom Prirodoslovnom muzeju

12.10.2016.

10:46

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šest do sada nepoznatih vrsta spužvi vapnjenjača opisali su hrvatski znanstvenici u suradnji s kolegama iz Brazila, a primjerci su pohranjeni u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci. Riječ je o endemskim vrstama za Jadransko more.

Spužve su jedna od najjednostavnijih skupina višestaničnih životinja koje potječu još iz doba kambrija, prije 540 milijuna godina. Jednostavne su građe, ne posjeduju prava tkiva ni organe poput složenijih životinja, a smatra se i da je zajednički predak svih životinja bio sličan spužvi. Jedna su od slabije istraženih skupina beskralješnjaka u Jadranskom moru, no njihova je uloga u životnim zajednicama morskog dna vrlo značajna jer u njima žive brojni morski organizmi koji tu nalaze zaštitu od predatora i hranu te brojne bakterije koje pridonose stvaranju hrane i energije za druge morske organizme.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković i Instituta za oceanografiju i ribarstvo, u suradnji s kolegama iz Brazila, opisali su do sada znanosti nepoznate vrste spužvi vapnenjača: Ascandra spalatensis, Borojevia croatica, Leucandra falakra, Leucandra spinifera, Paraleucilla dalmatica i Sycon ancora.

Možete ih pronaći u internetskom katalogu riječkog Prirodoslovnog muzeja, ovdje.

Uz to što su otkrili nove vrste koje žive samo u Jadranskom moru, izradili su i sustavni popis svih do sada zabilježenih vrsta spužvi vapnjenjača u Jadranu, njih 39.

Paleoklimatolozi bilježe globalno zagrijavanje za prijelazu iz perma u trijas. Temperatura mora tada je porasla za 4-6 stupnjeva, a izumrlo je 95 posto svih morskih organizama.

Prije nekoliko godina govorili smo o petnaestak vrsta, što govori o tome da u istraživanje mora treba stalno ulagati jer je Jadran prilično neistražen, govori kustosica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci i morski biolog Milvana Arko Pijevac. Što su to spužve vapnjenjače, kakve sve spužve mogu biti, možemo li u priobalju stati na neku od novootkrivenih vrsta?

Podsjetili smo se i mjerenja prema kojima je Jadran sve topliji, posebno u ljetnim mjesecima te činenice da upravo zbog topline u Jadran ulazi sve više novih vrsta morskih organizama. Koliko zagrijavanje mora doprinosi dolasku novih vrsta u Jadran i jesu li one uvijek bezopasne? O svemu tome više poslušajte u razgovoru:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.