Hrvatski radio

Radio Rijeka

O odnosu arhitekture i moćnika i o gradnji Vile Zagorje

22.05.2023.

13:55

Autor: Neva Funčić

Petar Trinajstić, Slodbodan Petrović, Ingrid Jerković i Marijan Vejvoda

Petar Trinajstić, Slodbodan Petrović, Ingrid Jerković i Marijan Vejvoda

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Sekcija seniora Društva arhitekata Rijeka u srijedu, 24. svibnja u 19 sati, poziva građane u Dežmanovu 2a na predavanje Petra Trinajstića o Vili Zagorje i njenim arhitektima te projekciju filma Ingrid Jerković "Šest priča o Maršalu Titu" prema sjećanjima arhitekta Marijana Vejvode.


 Arhitekti i njihov rad uvijek su ovisili o moćnicima i novcu, pa je tako i gradnja vile na Pantovčaku čvrsto povezana s ondašnjim političkim odnosima.


Fotograf i majstor filma Petar Trinajstić, Vrbenčan koji proučava povijest arhitekture, prikupio je brojne fotografije i dokumente o gradnji Vile Zagorje te snimio 36-minutni film. Tumači kakvu su ulogu u projektiranju imali Tito i Krajačić, zašto je Drago Ibler odustao od projekta te kako su surađivali Vjenceslav Richter i Kazimir Ostrogović. U Richterovoj privatnoj kući, koju je darovao MMSU-u, danas se održavaju studentske arhitektonske radionice.


A profesor Marijan Vejvoda svjedoči o nekim osobnim odnosima i intrigama iz tog doba, a video s njegovim sjećanjima na Tita dosegao je više od 50 tisuća pregleda na internetu. Kao sin Titovog diplomata Ive Vejvode, imao je uvid u brojna događanja kao i osobne susrete s bivšim liderom. Vrijeme je u svemiru relativna kategorija, a prostor je postojan, kaže Vejvoda te tumači da su arhitekti kao nadgraditelji svim političarima bili jako važni, od faraona do sadašnjih vladara.


Predavanje i projekcije filmova najavljeni su za 24. svibnja, a o utjecaju moćnika na samoubojstvo arhitekta te natječajima i oblikovanju prostora poslušajte više u razgovoru:


Arhitekti i moćnici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.