Hrvatski radio

Radio Rijeka

O "svjetskoj boli" glazbom i pokretom u nekadašnjoj tvornici

15.07.2015.

07:28

Autor: Gloria Fabijanić Jelović, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Weltwschmerz", klupski glazbeno - scenski događaj, svoju će premijernu izvedbu imati u srijedu, 15. srpnja, u 21:30, u okviru Riječkih ljetnih noći, u prostoru bivše tvornice Rikard Benčić.

Predstava je inspirirana djelovanjem beogradske rock grupe iz osamdesetih Ekatarine Velike, odnosno EKV, nazivom se referira na stih "Ti si volela moj Weltschmertz" iz njihove pjesme "Radostan dan", a u predstavi se koriste glazbeni citati i stihovi Ekatarine Velike i tekstovi Margite Stefanović Magi objavljeni u knjizi "Osećanja O. Sećanja" Lidije Nikolić.

Ideju i režiju potpisuje Žak Valenta: "Svi nekako osjećamo nekakvu laganu suicidalnost čovječanstva. Svi nekako osjećamo da je nešto gdje treba nešto napraviti, u Hrvatskoj je to osobito i posebno i negdje se u Hrvatskoj možda i najviše borim da se taj weltschmerz ne vidi, da ga nekako probijemo. Tako da ga mi u predstavi na neki način donosimo, ali ga istovremeno i pokušavamo i ironizirati."

Glazba u predstavi tretirana je kao eho prošlog vremena, napomenuo je skladatelj i oblikovatelj zvuka Josip Maršić. Glazba EKV ne izvodi se u predstavi, ali su se autori vrlo pažljivo bavili glazbom i ostavštinom te grupe, dodao je Valenta. 

Uz redatelja sustvaratelji i izvođači su Alen Liverić, Iva Nerina Sibila, Mila Čuljak, Maja Katić, Josip Maršić i Toni Flego. Oblikovanje prostora i dijaprojekciju potpisuje Lara Badurina, skladatelj i oblikovatelj zvuka je Josip Maršić, a kostimografkinja Lara Karlavaris.

Reprizne izvedbe koprodukcijskog projekta riječkog HNK Zajc i TRAFIKa bit će 16. i 17. srpnja s početkom u 21:30. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.