Hrvatski radio

Radio Rijeka

O vremenu kada je kazališna publika zvijezde nosila na rukama

02.03.2016.

17:23

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sopranisticu Mariju Micu Glavačević riječka publika pamti kao Luciu di Lammermoor: nakon scene ludila pljeskali su joj na otvorenoj sceni punih petnaest minuta - podsjeća nas njen nećak Božidar Grgić i govori o svom viđenju opere danas.

Hrvatska pjevačica, sopranistica Marija Mica Glavačević (Valpovo 1916. - Zagreb 1974.) ove bi godine 2. veljače napunila sto godina.

Mica Glavačević počela je nastupati u Osijeku 1949. godine kao članica osječke Opere, a njeni zvjezdani pjevački trenuci bili su u riječkoj Operi u kojoj je bila solistica od 1952. do 1956. Posebno je u Rijeci zapamćena po ulozi Lucie di Lammermoor, kada joj je publika, nakon scene ludila, pljeskala na otvorenoj sceni punih petnaest minuta, a nakon izvedbe su je na rukama odnijeli do njenog stana. Nakon Rijeke otišla je u zagrebačku Operu gdje je nastupala do 1969. godine.

Njezina velika karijera trajala je razmjerno kratko, ali ostat će zapamćena zbog glasa osebujne ljepote i opsega većeg od tri oktave. Imala je virtuoznu tehniku koloratura i odlikovala se posebnom muzikalnošću. To se posebno vidjelo u operama MozartaDonizettijaVerdija, zbog kojih je ušla u vrh hrvatske operne reprodukcije. Imala je i istančan osjećaj za ruski vokalni idiom, pa je za gramofonske tvrtke Philips i Deccu snimila nekoliko uloga iz opera Rimski Korsakova i Glinke.

Njen nećak, 80-godišnji dr. Božidar Grgić, koji je uz studij medicine, zahvaljujući svojoj teti upisao i studij solo pjevanja na Zagrebačkoj muzičkoj akademiji, pričao nam je o životu velike sopranistice i o svom viđenju današnje opere:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.