Hrvatski radio

Radio Rijeka

O životu i djelu violinista i skladatelja Giuseppea Tartinija

04.12.2015.

09:41

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gostujuća izložba Pomorskog muzeja "Sergej Mašera" iz Pirana "Tartini 1692.-1770." posvećena životu i djelu velikog violinista i skladatelja Giuseppea Tartinija rođenog u tom slovenskom gradu bit će otvorena večeras u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Kustosica piranskog muzeja i autorica izložbe Duška Žitko rekla je da se na izložbi predstavljaju izlošci iz zbirke muzeja koji se nalaze u zbirci u rodnoj kući Giuseppea Tartinija. Izložba oslikava njegov život i djelo, gradove u kojima je živio kao što su Piran, Koper, Padova ili Assisi, skladatelje koje su utjecali na njega, njegove prijatelje i učenike, kazala je.

U sklopu izložbe prikazivat će se dokumentarno-igrani film Vražji Tartini u produkciji RTV SLovenije te trodimenzionalni modeli slavne Tartinijeve violine i njegove posmrtne maske. Među izvornim izlošcima na riječkoj izložbi bit će Tartinijevi rukopisi o teoriji glazbe te njegova pisma. Izložba je upotpunjena zvučnim vodičem na četiri jezika, namijenjenom korištenju na pametnim telefonima.

Ravnateljica riječkoga Pomorskog i povijesnog muzeja Tea Perinčić rekla je da je ova izložba nastala kao dio projekta razmjene izložaba između riječkog i piranskog muzeja. Riječki muzej predstavio se u Piranu izložbom iz svoje zbirke o riječkom graditelju violina Frani Kresniku, istaknula je Perinčić.

Rvnatelj piranskog muzeja Franco Juri izrazio je zadovoljstvo nastavkom suradnje s riječkim muzejem, dodavši da se nada da će se ona nastaviti u još ambicioznijem obliku, u vidu nekog od projekata europske prekogranične suradnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.