Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel i Šarar: Ostvareni ciljevi strategije kulturnog razvoja Rijeke

20.05.2021.

19:55

Autor: Hina

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar predstavili su u četvrtak rezultate provedbe kulturne politike Rijeke, ocjenjujući da su ostvareni ciljevi Strategije kulturnog razvitka od 2013. do 2020. godine.

Vojko Obersnel je na konferenciji za novinstvo u Dječjoj kući ustvrdio kako su ciljevi ostvareni jer se realizirao ambiciozni plan unapređenja kulturne infrastrukture i kandidatura za titulu Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Grada Rijeke.

"Upravo je uspjeh u EPK kandidaturi zadao dinamiku realizacije strategije i njen fokus usmjerio na objekte i procese koji su bili dijelom projekta EPK, ocijenio je gradonačelnik. Istaknuo je kako je u tom strateškom razdoblju: "otvoren novi 21 prostor kulture i osnovane nove ustanove u kulturi".

"Riječka kultura je opravdala svaku kunu koja je u nju uložena, bez obzira radi li se o institucionalnoj ili izvaninstitucionalnoj kulturi. S druge strane, došlo je do sazrijevanja velikog dijela subjekata u kulturi koji su shvatili kako proračun nije jedini izvor financiranja te da svoje programe trebaju realizirati kroz EU fondove, ministarstva, fondacije i druge izvore", rekao je gradonačelnik.

Unatoč svemu, kad je riječ o projektu EPK, možemo biti iznimno zadovoljni jer je Rijeka jedina od pet europskih prijestolnica kulture koja je tijekom pandemijskih 2020. i 2021. godine u velikom dijelu realizirala svoj program, ocijenio je Obersnel. 

Istaknuo je da su najponosniji na ulaganja u objekte. "Osmišljen je, projektiran i putem EU fondova financiran najveći investicijski projekt u području kulture u samostalnoj Hrvatskoj, a i jedan od najvećih ikada, obnova kompleksa bivše Tvornice 'Rikard Benčić'", podsjetio je.

"Rijeka ima izuzetnu kulturnu scenu prepoznatu i izvan Hrvatske. Postavili smo visoko ljestvicu za neku novu strategiju", ocijenio je Vojko Obersnel.

Ivan Šarar je istaknuo da je gradski proračun za kulturu udvostručen, s prosječno devet posto na više od 18 posto u posljednje dvije godine. 

"Riječka je kultura realizacijom ambiciozne strategije razvoja pokazala da zauzima ne samo relevantno mjesto u urbanom duhu grada, nego i da je njena pokretačka snaga u razvoju društva golema. Kultura je donijela život na ulice, ona nije više samo kultura, već i urbanizam, zelenilo, aktivizam, ponašanje", rekao je Šarar.

Istaknuo je da je: "pokrenut proces promjene načina života u Rijeci" te da, kako je rekao: "treba imati hrabrosti nastaviti jahati na valu tih promjena".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.