Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilježavanje 125 godina hobističke fotografije u Rijeci

08.01.2022.

11:12

Autor: Hina

Prva fotografija pri osnutku Fotokluba Rijeka

Prva fotografija pri osnutku Fotokluba Rijeka

Foto: Peter Shancer / Fotoklub Rijeka

Fotoklub Rijeka ove godine obilježava 125. godišnjicu osnutka fotografske sekcije u tadašnjem klubu prirodnih znanosti u Rijeci, a time i vrijedan jubilej hobističke fotografije u ovom gradu, a niz prigodnih aktivnosti počinje danas.

Osnutka prve fotografske sekcije prisjetit će se predstavnici Fotokluba Rijeka pred zgradom Srednje talijanske škole, u kojoj je Fotoklub osnovan 1897. godine. Fotoklub Zagreb osnovan je 1892. godine i uz kraći prekid djeluje u kontinuitetu do danas, a Fotoklub Split 1911. godine tako da obilježavanje 125. godišnjice osnivanja fotografske sekcije bitan i važan događaj i za povijest hrvatske fotografije.


Dana 9. siječnja 1897. godine u zgradi tadašnje Mađarske gimnazije u Rijeci, a današnje Srednje talijanske škole - Scuola media superiore italiana Fiume, na inicijativu ravnatelja te gimnazije Sándora Alexandera Rieglera i uglednog profesora fizike na Mornaričkoj akademiji u Rijeci Petera Salchera, osnovana je fotografska sekcija u Klubu prirodnih znanosti. Ovu vijest objavljuje riječki dnevnik La Bilancia 13. siječnja te godine.

Ovo je važan jubilej, važna godišnjica ne samo za Rijeku nego i za Hrvatsku, ali i znatno i šire ako imamo na umu da vrhunski intelektualci i uglednici pokreću i stvaraju nukleus riječke amaterske fotografske scene kroz osnivanje već spomenute sekcije, a koja je opstala do današnjega dana zahvaljujući upornosti i entuzijazmu pojedinaca koji su održavali fotografske udruge koje prethode i koje nasljeđuje Fotoklub Rijeka

predsjednik ovoga fotokluba Borislav Božić

U prvom razdoblju fotografijom su se mogli hobistički baviti pripadnici viših društvenih slojeva, s obzirom na skupoću opreme i pribora. Populariziranju fotografije među širim krugovima građanstva doprinio je Kodak sa svojom konstrukcijom fotografske kamere s ugrađenim roll-filmom, a kojom se jednostavno rukovalo. Hobistička fotografija postala je dostupnija, jer više nije bilo nužno mnogo opreme i pribora za razvijanje i izradu fotografija. 

Ovdje je riječ o hobistima, o amaterima na čijim će se temeljima ili iz čijeg će se okrilja formirati umjetnički fotografi diljem Europe i cijeloga svijeta pa tako i u Hrvatskoj i Rijeci

Borislav Božić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.