Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta uz okrugli stol i predstavu

23.01.2022.

11:54

Autor: Radio Rijeka

predstava Eichmann u Jeruzalemu

predstava Eichmann u Jeruzalemu

Foto: - / HKD

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, HKD na Sušaku, uz potporu Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, 27.1. u 19 sati na pozornici prikazuje predstavu "Eichmann u Jeruzalemu", a dan nakon u 13 sati u Gradskoj vijećnici organizira se okrugli stol naziva "Nema malih fašizama".

Predstavu Eichmann u Jeruzalemu Zagrebačkog kazališta mladih (ZeKaEm), u režiji Jerneja Lorencija mnogi su kritičari proglasili najvažnijim kulturnim događajem u zemlji u 2019. godini. U predstavi glume sve redom istaknuti glumci ZKM-a: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić i Mia Melcher.


Ta emotivno snažna dokumentaristička predstava nadahnuta je istoimenim tekstom Hanne Arendt i bavi se pojmovima zla i odgovornosti te nacizmom i holokaustom kao njihovim najstrašnijim manifestacijama, a premijerno je izvedena u ožujku 2019. u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi nego i istodobna revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.

predstava Eichmann u Jeruzalemu

predstava Eichmann u Jeruzalemu

Foto: - / HKD

Sadržaj predstave u mnogočemu je dopuna nastavi iz povijesti, hrvatskog jezika, filozofije, psihologije, ali je komplementaran i ukupnom obrazovnom procesu koji se temelji na poticanju kritičkog razmišljanja i problemskog rješavanja kod djece i mladih.


Potvrđuje to i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su tu predstavu prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.


Ulaznice po cijeni od 80 kuna moguće je kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 5 kuna za obradu transakcije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.