Hrvatski radio

Radio Rijeka

Objavljen prvi tiskani časopis o stvaranju kulture za djecu - Brickzine!

01.07.2018.

11:08

Autor: Matea Krmpotić

Foto: GKRi

Foto: GKRi

Foto: - / -

Rijeka ima novi časopis za djecu - Brickzine, čiji je prvi tiskani broj objavljen ovoga tjedna. Brickzine je časopis za djecu između 8 i 12 godina, a kao jedinstvena pojava u Hrvatskoj, posvećen je stvaranju kulture za djecu. U našem programu gostovao je glavni urednik časopisa Kristian Benić.

"Ovakav časopis je sigurno prvi u Hrvatskoj koji se predstavlja pod geslom 'kultura za djecu'. Fokus je na stvaralačkom djielu, a u tom smislu imamo i pionirsku ulogu - ne idemo u modrolastaške i smibovske postojeće priče, već imamo jedan poseban kut", opisuje urednik časopisa Kristian Benić.

"Brickzine" je dio projekta Dječje kuće, a riječ je o projektu koji se razvija u sklopu EPK 2020 i jedan je od ključnih projekata ovoga programskog pravca. Ima svoju infrastrukturnu komponentu koja se tiče izgradnje i nastanka prave Dječje kuće u kompleksu Benčić, gdje će biti i nova dječja knjižnica. 

"Gradska knjižnica Rijeka vodi ovaj proizvod jer je to prirodna veza sa svijetom čitanja i stvaralačke kulture. Ideja se razvila iz dva pravca - želimo utjecati na informacijsko-medijske navike djece. Ja mislim da se, pri odrastanju, veći dio naših iskustava i informacija stvara u Kaliforniji - Silicijska dolina i Hollywood - dva najveća generatora i sadržaja za djecu. Što je fora, ima zanimljivih sadržaja, ali nekako primjećujemo da nedostaje autentičnija komponentna i briga za to što se konzumira. Tuga je kad pogledate kioske i trgovačke centre. Na policama s časopisama, na najnižoj polici koja je u razini djetetovog pogleda, vrlo je otužna ponuda. Zato je intencija bila stvoriti dobre vodiče kroz svijet kaosa. Mislim da ovo može biti čvrsta baza", opisuje Benić.

Brickzine je čitateljski proizvod, podrazumijeva pismenost, a rađen je za djecu od 8 do 12 godina. Reakcije odraslih su jako pozitivne, a roditelji su vrlo važna populacija, govore urednici. "Nema infantilizacije sadržaja i pristupa, zato je zanimljiv i starijim čitateljima", kaže Kristian. 

Ove godine će izaći još jedan broj - zimski praznički broj i to početkom prosinca. Časopis nije komercijalan - rađen je kao slobodan primjerak, pa je dostupan kroz mrežu riječkih kulturnih ustanova (Odjeli i ogranci riječke Gradske knjižnice, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka)

"Tema ovoga broja je ulica. Ulica je vrlo zanimljiva tema kada govorimo o odrastanju. Danas se žalimo da je to vrijeme završilo. Ulica podrazumijeva igru, druženje, nostalgiju. Ulicu predstavljamo kao prostor umjetnosti, istražujemo, potičemo keativnost i kritičko razmišljanje. Imamo i aktivističku notu -poticanje da se u ambijentu neposrednog življenja odlučiš nešto napraviti", govori urednik.

 "Dugoročni cilj je pamćenje -  ono što se konzumira u mlađoj dobi - ako te pogodilo i inspiriralo - promijeni te kao osobu. To je dugoročni cilj - stvarati neke bolje ljude",  zaključuje Benić.

Online verziju časopisa možete vidjeti i pročitati ovdje.

Poslušajte zanimljiv razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.