Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obnova frankopanskog Gradeca

20.08.2013.

10:49

Autor: Jelena Butković / T. P. Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Knezovi Frankopani imali su brojne kaštele u Hrvatskoj, a jedan od najstarijih je Gradec u unutrašnjosti otoka Krka. Sačuvane su samo zidine koje bi trebalo obnoviti, a projekt poduprire i HAZU.

Srednojvjekovna utvrda Gradec u blizini mjesta Risike na području općine Vrbnik najznačajniji je povijesni spomenik u Hrvatskoj, a značajan je i u europskim razmjerima, rekao je akademik Petar Strčić upravo na tom lokalitetu gdje je sinoć održana priredba Gradec na misečini.

To je i jedini kaštel, odnosno dvor, koji su krčki knezovi Frankopani podigli u unutrašnjosti otoka, a ne uz more. Knezovi Frangipani živjeli su u Rimu, ali zbog nepoznatih razloga u XII. stoljeću moraju pobjeći. Mlečani im daruju otok Krk, a zanimljivo je da su se pohrvatili i preimenovali u Frankopane.  

Te i još brojne činjenice uskoro će biti objavljene u knjizi Leksikon Frankopana autora Petra Strčića, a Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti podržati će projekt obnove kaštela Gradec. Za to će se tražiti sredstva iz europskih fondova za očuvanje baštine.

O obnovi Gradeca javlja Jelena Butković, a kako danas izgledaju ostaci staroga dvorca, pogledajte u videozapisu objavljenom na internetskoj stranici krčkog sela Risika:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.