Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obrazovanje za kulturu glavna je tema europskih kulturnih politika

09.10.2018.

15:33

Autor: Neva Funčić

Uoči početka skupa (Foto: Neva Funčić / HR Radio Rijeka)

Uoči početka skupa (Foto: Neva Funčić / HR Radio Rijeka)

Foto: - / -

Rijeka je od danas domaćin trodnevnog godišnjeg skupa autora Kompendija kulturnih politika i trendova u Europi Vijeća Europe, internetskog preglednika aktualnih dokumenata. Skup je organiziran u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem ministara Vijeća Europe.

Rijeka se ovim skupom pozicionira kao mjesto razmjene iskustava kulturnog menadžmenta, rekla je direktorica razvoja društva Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota te dodala da se dovođenjem najznačajnijih europskih kulturnih stručnjaka omogućuje domaćim autorima umrežavanje i djelovanje širim okvirima.

Posljednjeg dana rada Kompendija najavljena je javna tribina o obrazovanju i kulturi, u prostoru RIHuba u četvrtak, 11. listopada, s početkom u 10 sati.

Skup pedesetak kulturnih djelatnika iz cijele Europe otvorio je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović. Skup se održava u novootvorenom kulturnom centru RIHub, prostoru u samom centru grada. Svoja iskustva s Mariborom kao Europskom prijestolnicom kulture prenijela je predstavnica Slovenije Vesna Ćopić, koja na Kompendiju radi od prvog dana, kada je Slovenija bila jedna od šest zemalja osnivačica internetskog kulturnog preglednika.

Kaže kako misli da i Rijeku 2020. može očekivati "geriliski menadžment". "Bit će će mnogo iznenađenja, nepredvidivih događaja, neki će vas ostaviti na cjedilu, ali ako se ide svom snagom naprijed, a mislim da Rijeka ima kulturnu gerilu, to će biti uspjeh", rekla je Ćopić te dodala da je Rijeka već dobro pozicionirana. 

Poslušajte razgovor s direktoricom razvoja društva Rijeka 2020 Irenom Kregar Šegota:

Uoči početka skupa (Foto: Predrag Hržić / HR Radio Rijeka)

Uoči početka skupa (Foto: Predrag Hržić / HR Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.