Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obuljen Koržinek: EPK ide dalje, naglasak na hrvatskim umjetnicima

10.06.2020.

12:28

Autor: Hina

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (Foto: Goran Stanzl / Pixsell)

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (Foto: Goran Stanzl / Pixsell)

Foto: - / -

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je uvjerenje da će se, nakon što je dosadašnja direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić razriješena s te funkcije na vlastiti zahtjev, projekt EPK nastaviti uspješno voditi u novim okolnostima.

"Koliko sam shvatila, Emina Višnić je u jednom trenutku preuzela posao vođenja tvrtke i koordinaciju programa, što je očito bio preveliki posao, pa i u ovim okolnostima", komentirala je danas ministrica u Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje je predstavila Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020.

Za Irenu Kregar Šegota, koja je imenovana na to mjesto, ministrica je rekla kako je dugogodišnja zaposlenica Grada Rijeke, i u projektu EPK je od samog početka, pa vjeruje da će se projekt uspješno nastaviti voditi i u ovim novim okolnostima.

"Ovo su izvanredne okolnosti, kulturna suradnja i kulturni život stali su u cijeloj Europi, a Hrvatska je zapravo prva država koja je uspjela polako otvoriti svoja kazališta i koncertne dvorane", dodala je.

Izrazila je uvjerenje da će, posebno u ljetnom razdoblju, biti prilike da se veliki dio programa realizira, ali sigurno je da će EPK i svi drugi kulturni projekti doživjeti velike promjene. "Dobili smo novi program Grada Rijeke, i on se oslanja u prvom redu na njihove institucije i kulturne djelatnike te suradnju s umjetnicima u Hrvatskoj", napomenula je.

Po njezinim riječima, EPK je potpuno specifičan po opsegu i trošku te ima zadatosti koje ne postavlja država koja u njemu participira, nego Europska komisija i Europski parlament.

"U ovom trenutku sve ono što su glavna obilježja programa - mobilnost, koprodukcije, suradnje sa stranim umjetnicima - neće se moći realizirati zbog ograničenja putovanja, no treba napraviti program, i ovih šest mjeseci što su ostali iskoristiti da se što više angažiraju hrvatski umjetnici", istaknula je.

"Ne smijemo zaboraviti, da je s jedne strane to pitanje umjetnosti, kreativnosti i sadržaja, no s druge umjetnici od svog rada žive, i sada su nekoliko mjeseci bili bez ikakvog angažmana. To vidim kao priliku da se njima omogući da kroz ono u čemu su najbolji, svoj rad, doprinesu EPK", dodala je.

Razgovor s novom direktoricom tvrtke Rijeka 2020 Irenom Kregar Šegotom poslušajte na ovom linku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.