Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obuljen Koržinek: "Važno je poštovati tuđi rad čak i ako ga ne razumijemo!"

12.01.2020.

17:12

Autor: Hina

Stog sijena Ivana Kožarića na Trgu 128. brigade HV-a u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Stog sijena Ivana Kožarića na Trgu 128. brigade HV-a u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek danas je rekla da ju je rastužio vandalski čin u kojem je na riječkom Korzu zapaljena umjetnička instalacija Ivana Kožarića "Stog sijena" te važnim ocijenila poštivanje tuđeg autorskog rada, čak i ako ga ne razumijemo.

"Rastužio me vandalski čin u kojem je na riječkom Korzu zapaljena umjetnička instalacija, rad jednog od najvećih hrvatskih suvremenih umjetnika akademika Ivana Kožarića. Važno je poštivati tuđi autorski rad i raznolike kreativne izričaje, čak i ako ih ponekad ne razumijemo", kratko je napisala na svom Twitteru.

Skulpturalna instalacija Ivana Kožarića "Stog sijena", koja je u četvrtak postavljena u riječkom gradskom središtu, zapaljena je sinoć oko 22 sata, a požar je ugašen sat kasnije. Nitko nije ozlijeđen.

Ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj osudio je uništenje umjetničkog rada te je najavio da će se potruditi da se ta instalacija ponovno postavi.

Istaknuo je da je rad od početka postavljanja izazivao polemike i rasprave te da mu je smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralnog i urbanog, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. 

Instalacija je postavljena kao dio programskog pravca "Doba moći" projekta EPK te je predviđeno da do veljače simbolički označava "početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture". 

Kožarićeva "privremena skulptura" načinjena je od bala sijena, a na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavio ju je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uz potporu obitelji Kožarić i gradskog Komunalnog poduzeća, čiji su djelatnici izradili stog.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (Foto: Marin Tironi / Pixsell)

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (Foto: Marin Tironi / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.