Hrvatski radio

Radio Rijeka

Od "Merike" na rumunjskom do Vlaha na Jadranu

20.10.2015.

15:08

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Monografija "Merika" Ervina Dubrovića objavljena je na rumunjskom, u izdanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumunja iz Zrenjanina. Knjiga je u Rijeci predstavljena danas, a sutra će u Muzeju grada Rijeke biti predstavljen još jedan oblik suradnje dviju ustanova.

U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumunja u Muzeju grada Rijeke, u srijedu 21. listopada, u 19 sati, bit će otvorena izložba ilustratora Viorela Flore "Tragovi Vlaha na Jadranu". Izložba će ostati otvorena do 10. studenoga.

Predstavljanje monografija "Merika" Ervina Dubrovića, o iseljavanju iz Srednje Europe u Ameriku prije Prvog svjetskog rata, u prijevodu na rumunjski bila je prigoda za podsjećanje: i Slaveni su nekad davno bili emigranti, Rijeka je bila glavna K.u.K. emigrantska luka, a o novijoj domovinskoj emigrantskoj povijesti da i ne govorimo.

Monografija je zanimljiva raznim istraživačima, jer su iz riječke luke za SAD odlazili pripadnici brojnih naroda, pa je bila i povjesničarima Zavoda vojvođanskih Rumunja. Rumunjsko izdanje je prilagođeno: dopunjeno je poglavljem o emigraciji iz Banata i Transilvanije, a izostavljeno je poglavlje o iseljavanju iz Hrvatskog primorja. Što se osobnih iseljeničkih priča tiče i među Rumunjima zastupljeni su obični ljudi, ali i poznata lica holivudskih gangstera, Tarzana i Drakule. 

A kakve veze s rumunjskim izdanjem "Merike" ima to što i Turci i Nijemci nose bijele čarape na sandale ili pitanje: djed kojeg Talijana je bio Albanac?, poslušajte u razgovoru s Ervinom Dubrovićem. U izjavi tumači kako je nastala izložba "Tragovi Vlaha na Jadranu".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.