Hrvatski radio

Radio Rijeka

[ODGOĐEN KONCERT:] Prvi udaraljkaški koncert u HNK Zajcu

01.03.2021.

10:54

Autor: Tatjana Sandalj

Antonio Ceravolo, Pedro Rosenthal Campuzan i Samuel Baldi zovu vas na neuobičajeni koncert u Zajc (Foto: HNK Zajc)

Antonio Ceravolo, Pedro Rosenthal Campuzan i Samuel Baldi zovu vas na neuobičajeni koncert u Zajc (Foto: HNK Zajc)

Foto: - / -

Perkusionisti riječkog kazališta, udaraljkaši Pedro Rosenthal Campuzano i Samuel Baldi te timpanist Antonio Ceravolo, s brojnim gostima, neće u ponedjeljak, 1. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca, izvesti prvi udaraljkaški koncert u povijesti ustanove. Najavljeni koncert odgođen je!

Koncert je odgođen zbog mjere samoizolacije jednog od izvođača, zbog kontakta sa zaraženom oosbom izvan kazališta. Novi termin koncerta bit će objavljen naknadno, a kupljene ulaznice možete spremiti do novog datuma ili zamijeniti na blagajni kazališta do 8. ožujka.

Skladatelji gotovo svih djela iz programa još su živi i sva su skladana u 21. stoljeću. Najavljena su djela Eckharda Kopetzkog, Henryja Mancinija i Frankiea Sullivana, u aranžmanima Anite Primorac, te Etiennea Perruchona, Davea Marica i Emmanuela Segournéa.

Pripremili su koncert sa skladbama od kojih će čak tri riječkih autora biti praizvedene: Valovi Anite Primorac, Percussion Groove Jurja Marka Žerovnika te Percussion quartet no. 1 Pedra Rosenthala Campuzana.

Jedini izuzetak je Marche pour timbales braće Philidor, jedno od prvih djela napisanih za udaraljke Francuza koji su skladali krajem 17. i početkom 18. stoljeća.

Uz nova djela, glazbenici će pokazati i nove načine glazbenog izražavanja koji se rijetko mogu čuti, kao što su električni efekti i distorzije na akustičnim instrumentima, te korištenje elektronike. Udaraljke su nit vodilja, a u kombinacijama bit će to više od 20 instrumenata.

Gosti perkusionista bit će kolege iz Riječkog simfonijskog orkestra: Anita Primorac (udaraljke), Petar Kovačić (violončelo), Osman Eyublu (violina), Anton Kyrylov (violina), Iva Štefančić (viola), Golnar Mohajeri (violončelo), Domagoj Habek (kontrabas) te učenici riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova okupljeni u komornom ansamblu Sinkopa. 

Naime, nakon skromnih početaka 60-ih godina prošloga stoljeća, od školske godine 2011./2012. u riječkoj Glazbenoj školi popunjuje se čak cijela klasa udaraljkaša pod vodstvom profesorice Anite Primorac. Ansambl Sinkopa nastupa na školskim, gradskim i županijskim kulturno-umjetničkim prigodama, gostuje diljem Hrvatske i dobitnik je regionalnih, državnih i međunarodnih nagrada.

Ansambl Sinkopa koji će nastupiti na koncertu čine: Vid Kablar, Sven Bačić, Laura Ćosić, Tino Kućel, Una Mastrović, Franka Zupičić, Ana Vrban, Matija Jelić Matošević, Eleonora Legac, Jan Diklić, Mara Prodanović, Massimo Balczo, Giulian Magagnino, Jan Rebić, Saša Miljanović, Šimun Tićak i Dorian Superina.

Ansambl Sinkopa (Foto: Glazbena škola I.M. Ronjgov)

Ansambl Sinkopa (Foto: Glazbena škola I.M. Ronjgov)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.