Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:29 / 13.11.2019.

Autor: Neva Funčić

Odlazak najpoznatijeg creskog umjetnika: umro je Mate Solis

Foto: Grad Cres

Foto: Grad Cres

Foto: - / -

U Cresu je jučer u 85. godini umro jedan od najvećih hrvatskih slikara Mate Solis. Sav je njegov život bio vezan uz Cres, a široj je javnosti najpoznatiji po uljima i akvarelima s motivima starih drvenih barki.

Matteo Mate Teo Solis rođen je u Zadru 12. srpnja 1935. godine. Školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu, no Solisov je život bio vezan za Cres, koji je smatrao centrom svijeta.

Široj javnosti najpoznatiji je po uljima na platnu i akvarelima drvenih barki i otočnih motiva, a njegovo se djelo ubraja u ekspresionizam i nadrealizam. Njegova su djela izlagana na brojnim izložbama, samostalnim i zajedničkim, u Hrvatskoj i inozemstvu.

Solisova djela krase zidove hotela Punta u Velom Lošinju, Kimen u Cresu i Vespera u Malom Lošinju, kao i nekoliko otočkih banaka i ljekarni, a bavio se i opremanjem knjiga. Autor je Spomenika palim borcima na Šetalištu 20. travnja u Cresu.

Solisova se galerija nalazi u centru Cresa, a njegove su slike možda i najvidljiviji dio vizualnog identiteta grada Cresa. Uz bogat opus svojih radova, Solis je tijekom života prikupio i bogatu kolekciju slika suvremenih umjetnika.

Svoj dom na Melinu izgradio je oko creske masline, za koju je govorio da je glavni arhitekt. Njegova je širom otvorena kuća i umjetničko-botanički vrt "Axis mundi" predstavljala turističku atrakciju. Cres je ostao bez Solisovog osmijeha, no boje njegovih barki ostat će simbol otoka.

Foto: screenshot / HRT

Foto: screenshot / HRT

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.