Hrvatski radio

Radio Rijeka

Odlazak velikana: umro je Mustafa Nadarević

23.11.2020.

08:45

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: - / -

Nakon duge i teške bolesti u 77. godini umro je je glumac Mustafa Nadarević, potvrđeno je u nedjelju medijima iz kruga obitelji. Velikana hrvatskog glumišta pamtit će posjetitelji kazališta, gledatelji filmova i televizijskih serija.

Mustafa Nadarević rođen je u Banja Luci 1943. , a glumu je diplomirao 1967. na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Karijeru je počeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a od 1969. do odlaska u mirovinu 2011. bio je član zagrebačkoga HNK-a.

Nadarevića je životni put doveo i u Rijeku: na Sušaku je završio gimnaziju, a prve glumačke uloge ostvario je u Kazališnoj družini Viktora Cara Emina. Mnogi ga pamte kao Leonea Glembaja u Vrdoljakovu filmu iz 1988., ali treba znati da je prvog Leonea igrao na sceni HNK Zajca u Rijeci. U režiji Želimira Oreškovića njegova je oca Ignjata, kao i u filmu, igrao Tonko Lonza.  

Glumio je i u Dramskome kazalištu Gavella, Kerempuhu, riječkom i splitskom HNK-u te na Dubrovačkim ljetnim igrama i na Splitskom ljetu.

Prve velike uloge dobio u domaćim kazališnim komadima Bogdana u Hvarkinji, Pometa u Dundi Maroju, Miletića u Ostavci, Leonea u Gospodi Glembajevima, ali i na stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda).

Publika će ga pamtiti i po brojnim ulogama u televizijskim filmovima i serijama. Posebno je zapažena ona ujaka u Kusturičinom filmu 'Ocu na službenom putu'. Ostat će zapamćen i po ulogama u filmovima 'Miris dunja', 'Već viđeno', 'Glembajevi', 'Praznik u Sarajevu', 'Gluvi barut' i drugima.

Publika će ga pamtiti posebno i po ulozi Izeta Fazlinovića u seriji 'Lud, zbunjen normalan' koja je snimana od 2007. do 2016. godine. 

Za svoj je rad dobio niz nagrada i priznanja, a među njima i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo za 2016. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.