Hrvatski radio

Radio Rijeka

Odličan Carski koncert za Beethovenov 250. rođendan

20.06.2020.

07:41

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: - / -

U povodu 250. obljetnice Beethovenova rođenja, u petak je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca održan Carski koncert kojim je dirigirao mladi talijanski maestro Alessandro Cadario, a solist je bio svjetski poznati riječki pijanist Goran Filipec.

Večer je počela Beethovenovim Koncertom za klavir i orkestar u Es-duru br.5, nazvanom i Carski, u kojem se virtuoznom svirkom predstavio slavni riječki pijanist Goran Filipec. Tehnički savršen, dinamički briljantan, Filipec je svirao nevjerojatnom lakoćom, nježnih i suptilnih dodira tipki i snažnih glazbenih fraza, pažljivo prateći dirigenta i uigrani orkestar.

Nakon pauze uslijedila je svima poznata Beethovenova Simfonija br.5 u c-molu, poznatija pod imenom Sudbinska u koju je pretočio svoju borbu sa sudbinom što mu je kucala na vrata, donoseći gluhoću.

Orkestar je uživljeno i sa strašću pratio emocionalnu igru tijela i ruku maestra Cadaria, koji je u svakom trenutku znakovima pratio pojedini instrument ili skupinu glazbenika, izvrsno nijansirajući dinamiku izvedbe, pretočivši svoje osjećaje i na orkestralne umjetnike i na publiku.

Nakon dugog pljeska zahvalio se gledateljima rekavši kako je ovo prvi koncert kojim dirigira nakon dugih i teških dana u Italiji i kako je jako sretan što je upravo u prekrasnom riječkom kazalištu mogao nastupiti s vrhunskim glazbenicima i pred sjajnom riječkom publikom.

Poslušajte dio atmosfere:

Odličan Carski koncert za Beethovenov 250. rođendan, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.