Hrvatski radio

Radio Rijeka

Odličan Novogodišnji koncert u Zajcu, reprize večeras i u ponedjeljak

28.12.2013.

10:16

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć je pred prepunim gledalištem održan prvi od tri ovogodišnja tradicionalna Novogodišnja koncerta riječkog HNK Ivana pl. Zajca u izvedbi orkestra riječke Opere i pod dirigentskim vodstvom maestre Nade Matošević Orešković.

Vrlo zanimljivo i pažljivo odabran program ovog blagdanskog koncerta, uz sopranisticu, gošću iz Njemačke, Barbaru Felicitas Marin i efektno koreografirane baletne dijelove koji su pratili glazbeni dio novogodišnje priče, bilo je iznenađujuće ugodno osvježenje za publiku koja očekuje samo Starussove valcere i polke. Naravno da bez Straussovih djela ne bi mogao biti potpun ovakav koncert, ali izabrani su manje izvođeni komadi, a uz njega, slušali smo Delibesa, Ravela, Suppea, Lehara, Offenbacha…

Posebno ritmično i prozračno, a istovremeno emotivno istaknuo se Danzon no.2, Artura Marqueza, koji je ritmično zanjihao publiku. Scena je bila bajkovito novogodišnja, s elementima iz baleta Orašar, koji je sada poprimio i adekvatan dizajn svjetla, pa se novogodišnji ugođaj i raspoloženje osjećalo i na pozornici i u publici koja je dugotrajnim aplauzom na kraju ipak izmamila Radetzky marš u kojem je i sama sudjelovala. Poziv svima večeras ponovno u 20 sati na koncert, a posljednji će se reprizirati u ponedjeljak 30. prosinca u isto vrijeme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.