Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:03 / 10.05.2021.

Autor: HRT - Radio Rijeka

"Oh la la": Riječki lutkari izvode svoju prvu predstavu u Dječjoj kući

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: - / -

U utorak 11. svibnja u 18 sati Gradsko kazalište lutaka Rijeka po prvi puta igra u Dječjoj kući, svome drugom domu, i to predstavu "Oh la la" autora Bernarda Friota i Hervéa Tulleta te redateljice Mateje Bizjak Petit.

Igra riječi, boje i ritma, "Oh la la" koprodukcijska je predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Dječje kuće umjetnosti iz Ljubljane i francuskoga Kolektiva Ma-Théâ Centra za dječju kreativnost iz Tinqueuxa (Francuska), a  sastavni je dio projekta Rijeka2020 – Europska prijestolnica kulture.

"Oh la la" je predstava iznikla na poeziji, nježnoj, sjajnoj, ponekad ironičnoj, ali dubokoj, radosnoj i osjećajnoj. To je predstava koja nam omogućava da steknemo dojam o tome što je na umu maloj i ono malo starijoj djeci. U svojoj suštini polazi od ideje koja je istovremeno vrlo jednostavna i vrlo složena: sva djeca na svijetu su ista.

Unatoč razlikama i kulturama, običajima i jezicima, svima im je zajednička - igra. Sva se djeca vole igrati, bez obzira na svoj identitet i podrijetlo. Bernard Friot i Hervé Tullet, obojica vrlo poznati umjetnici, zastupaju ideju da je igra ključna za razvoj djece, u čemu je mašta presudni element. A kazalište lutaka savršeno je mjesto za igru!

Uz autore Friota i Tulleta, koji je zaslužan i za likovno oblikovanje predstave, te redateljicu Mateju Bizjak Petit, koja je i dramaturginja ove predstave te jedna od prevoditeljica, autorsku ekipu predstave čine i prevoditeljice Maša Jazbec i Ksenija Mravlja, asistent redateljice i dramaturginje Anže Virant, scenografkinja i autorica lutaka Véronique Canevet, skladatelj Damien Félix i suradnica za scenski pokret Barbara Kanjc, dok su za oblikovanje svjetla zaslužni Mateja Bizjak Petit i Sanjin Seršić

Hrvatsku verziju predstave izvodi sjajna Petra Šarac

"Oh la la" je pogodna za uzrast 3+, a u dvorani Dječje kuće izvodit će se u utorak 11. svibnja, u srijedu 12. svibnja te u četvrtak 13. svibnja u 18 sati. Ulaznice se mogu nabaviti putem portala Moje karte ili rezervirati na mail blagajna.gklri@gmail.com i kupiti na blagajni Gradskoga kazališta lutaka u Ulici Blaža Polića 3.   

Poslušajte što nam je rekla Vedrana Balen Spinčić iz Gradskoga kazališta lutaka:

Balen Spinčić o predstavi "Oh la la", pripremila Matea Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.