Hrvatski radio

Radio Rijeka

Olive Classic: jedinstveni glazbeni festival u Vrtovima lunjskih maslinika

08.08.2018.

13:16

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Drevne lunske masline (Foto: Pixsell)

Drevne lunske masline (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U tisućljetnim Vrtovima lunjskih maslina, u jedinstvenom ambijentu amfiteatra, u subotu počinje Olive Classic Festival, na kojemu će do ponedjeljka nastupiti vrhunski klasični glazbenici iz cijeloga svijeta.

Na ovogodišnji festival tako dolazi mnogo renomiranih umjetnika, poput poznatoga hrvatskoga gitarista svjetskoga glasa Petrita Çekua i mlade čelistice iz Austrije Marie Spaemann. Njih su dvoje ujedno i rezidentni umjetnici festivala, koji će svirati tijekom sva tri dana, komorno i solistički.

Ovaj europski glazbeni festival u prekrasnom prostoru amfiteatra u Vrtovima lunjskih maslinika, uz Grad Novalju i Turističku zajednicu Novalje, organizira Međunarodna akademija iz Lihtenštajna koja stipendira mlade glazbenike svijeta. Među stipendistima Akademije bio je i Luka Šulić iz poznatog dua 2 Cellos.

Na festivalu će nastupiti i Tetiana Lutsyk, mlada ukrajinska violinistica koja je svoje obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Isidora Timotijević, mlada violinistica iz Salzburga, te Duo Aliada iz Austrije, kojeg čine Bogdan Laketić na harmonici i Michal Knot na saksofonu. Svi glazbenici već imaju bogatu međunarodnu karijeru, a umjetnička je direktorica festivala mlada i nadaleko poznata violinistica Sara Domjanić.

Prve večeri festivala glazbenici će izvoditi djela Händela, Čajkovskog, Piazzole i Paganinija, dok je nedjelja rezervirana za Bartóka, Castelnuovo-Tedesca, Corea, Gershwina, Boccherinija i drugih. Završne večeri festivala, u ponedjeljak, glazbenicima će se pridružiti Zagrebački solisti sa skladbama Sorkočevića, Vivaldija, Bocherinija i Piazzole.

Ulaznice za koncerte moguće je rezervirati putem mrežne stranice festivala i preuzeti ih na ulazu u Vrtove lunjskih maslinika. Puna cijena ulaznice za ovaj jedinstveni glazbeni doživljaj je 50 kuna po večeri, dok djeca do 8 godina imaju besplatan ulaz. Preuzmite detaljni raspored nastupa na Olive Classic Festivalu:

Sara Domjanić i Petrit Çeku (Foto: Olive Classic Festival)

Sara Domjanić i Petrit Çeku (Foto: Olive Classic Festival)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.