Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opera "Julije Cezar u Egiptu" - neobičan barokni užitak za oči i uši

08.05.2016.

08:01

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opera "Julije Cezar u Egiptu" Georga Friedricha Händela, prva barokna opera na riječkoj sceni u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića, i pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, sinoć je s velikim uspjehom izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca.

Maratonski duga opera zanimljivom je režijom, izvrsnom scenografijom Dalibora Laginje i sjajnim solistima držala pažnju publike do samoga kraja. Četiri sata s dvije pauze protekla su u dinamičnom i nesvakidašnjem prikazu jedne, uhu ne baš česte, glazbe baroka, prepune zahtjevnih glasovnih izazova koje su solisti neprikosnoveno odradili s posebnim užitkom i zabavljajući se na sceni.

Orkestar podignut u razinu gledališta bio je izvrstan suigrač solistima na sceni, koje je s osmijehom, ritmom i glazbeno superiorno vodio nenadmašni maestro Ville Matvejeff, istovremeno nastupivši i u ulozi čembalista u recitativima. Olga Kaminska i Slavko Sekulić bili su uigrani pjevači u svojim manjim ulogama, Marko Fortunato bio je izvrstan u falsetima, Dario Bercich bio je i glasovno i glumački upečatljiv na sceni, kao i izvrsna Ivana Srbljan, lijepo izrađenih dubina.

Posebno treba istaknuti zanimljivu Sonju Runje koja je dala začudnu glumačku i glasovnu izvedbu, prikazavši i svoju izuzetnu akrobatsku tehniku plesa na svili. No, zvijezde večeri bile su Anamarija Knego u ulozi Kleopatre, nježna, kristalno čistih melodijskih linija, suptilno izrađenih dinamičkih zapjeva, glumački ležerna i razigrana, te Diana Haller u naslovnoj ulozi Julija Cezara.

Nevjerojatnom se lakoćom transformirala pokretom i izrazom u muški lik koji je tumačila, pjevajući zahtjevne barokne ukrase virtuozno, ritmički besprijekorno, intonativno bez greške i živopisno dramatski s visinama koje ushićuju.

Bila je ovo izvedba koja se gleda širom otvorenih očiju i koja otkriva čaroliju barokne glazbe, ne tako česte u ovim našim krajevima. Bila je to predstava kojoj zbog svakog njenog dijela i svih sudionika treba glasno vikati - "Bravo!" te je uprizoriti i na europskim pozornicama. Poslušajte reakciju premijerne publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.