Hrvatski radio

Radio Rijeka

Opera "Klothò": zanimljiva igra pjevnog i narativnog

27.04.2017.

09:28

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svijet bajki sinoć je oživio ansambl Opere HNK Ivana pl. Zajca izvedbom riječke premijere opere "Klothò" mlade poljske skladateljice Martyne Kosecke, pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša i u režiji Krzystofa Chichenskog.

Suvremeno ispisana partitura s kompleksnim libretom, za koji skladateljica kaže da je: "… bajka, basna, mit, legenda… priča za svakoga", sinoć je kroz osam prozora u jednom činu priuštila riječkoj publici nov doživljaj opernog izričaja.

Zanimljivu igru pjevnog i narativnog, promjene glazbenog raspoloženja kroz disonantne akorde i zvukovno bojanje karaktera protagonista, izvrsno je nadopunjavala scenografija i dizajn svjetla.

Solisti su imali glasovno zahtjevan glazbeni zadatak koji su svi precizno i točno savladali, dajući izrazom lica doprinos svojim osobinama i rečenicama koje su pjevali i govorili. Pohvale svima: Ingrid HallerIvani SrbljanMarku FortunatuNicolasu Rigasu i glasovno zanimljivom kontratenoru Karolu Bartosinskom te izvrsnom pripovjedaču Dariu Bercichu. I nikako ne smijemo zaboraviti pjevače muškog i ženskog zbora Opere kao sjajne suigrače i pjevače.

Isprepletene niti bajki trebale bi nastaviti živjeti, jer kako kaže skladateljica: "… bajka je poput životne niti – beskrajni zaplet priča gdje svaka ima svoju rimu, rimu života, zapleta i radnje." Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.