Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:18 / 31.05.2016.

Autor: Biserka Belić

Opera riječkog HNK-a snima pet CD-ova za strane izdavače

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijetkost je da se neki nacionalni operni ansambl predstavi na međunarodnom diskografskom tržištu, a upravo to uspjelo je Operi HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Pet CD-ova za strane diskografske kuće snimat će se u kazalištu od ponedjeljka 6. lipnja.

Poznati domaći i strani solisti te zbor i orkestar Opere riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca snimit će Koncert za violinu Borisa Papandopula, nedavno otkrivenu operu Il ritorno del marinaio Franza von Suppea i Fausta Charlesa Gounoda.

Dogodine će snimati i operu Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca te Mefistofele Arrigoa Boitoa. Snimanje će biti u zgradi kazališta i to za diskografske kuću odnosno izdavača iz Njemačke - CPO Classic Produktion Osnabruck te američki Universal Music u suradnji s RealSound.

Najavljeni su i ljetni koncerti na Ljetnoj pozornici u Opatiji: 20. srpnja na programu je gala-koncert The best of opera s poznatom sopranisticom iz Južne Koreje Sumi Jo i baritonom Luciom Gallom. Pjevat će najpoznatije operne arije Verdija, Mozarta, Puccinija... Tribute to Frank Sinatra, također s Gallom, u pratnji Claudio Chiara jazz kvinteta, bit će 22. srpnja.

Poslastica za kraj - 23. srpnja na velikom dobrotvornom koncertu A life in music u pulskoj Areni legendarnog Josea Carrerasa pratit će upravo orkestar riječke Opere. O snimanju pet nosača zvuka za strane diskografske kuće više doznajemo u razgovoru s ravnateljem Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Marinom Blaževićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.