Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ostavština dr. Đure Rošića u riječkome Državnom arhivu

20.05.2013.

17:46

Autor: Nikolina Deranja / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ostavštinu Đure Rošića, prvog intendanta tadašnjega Narodnog kazališta u Rijeci i dugogodišnjega kazališnog kritičara Državnom arhivu predala je njegova kći Neva Rošić.

Dramska prvakinja Neva Rošić pisanu je osobnu ostavštinu svog oca danas na svečanosti u predvorju HNK Ivana pl. Zajca predala na korištenje Državnom arhivu, odnosno teatrolozima i zainteresiranima za život i djelovanje jednog od najvažnijih osoba u povijesti kulturnoga života Rijeke, u kojemu je djelovao punih 60 godina.

Dr. Đuro Rošić postao je intendant riječkoga kazališta 1946. godine, kada dotadašnji Teatro Verdi postaje Narodno kazalište. On je prvi čovjek koji je na pozornici riječke kazališne zgrade progovorio hrvatskim jezikom, a zaslužan je i za koncept kazališnih ansambala kakav djeluje od razdoblja nakon Drugoga svjetskog rata do danas.

Po struci pravnik, bio je alfa i omega riječkoga kazališnog života, a mnogi ga pamte i kao dugogodišnjega uglednog kazališnog kritičara. Njegove su antologijske kritike prikupljene u knjizi Iz gledališta – riječki kazališni zapisi. Danas njegovo ime nosi nagrada kojom HNK Zajc nagrađuje najbolju dramsku predstavu sezone.

Na svečanosti u HNK Zajcu bila je Nikolina Deranja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.