Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otkrijte svu umjetnost koju skriva riječko groblje Kozala

25.05.2017.

12:45

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tjedan upoznavanja groblja Europe obilježava se na grobljima diljem Europe od 29. svibnja do 4. lipnja, a Rijeka se i ove godine, treći put, priključuje ovome događanju. Ovo događanje izvrsna je prilika da građani upoznaju koje sve umjetničke i druge vrijednosti skriva najpoznatije riječko groblje.

KD Kozala s grobljem Kozala član je Međunarodnog udruženja značajnih groblja Europe od 2004. godine, a ovaj tjedan će prigodnim programom upoznati stanovnike Rijeke s najstarijim riječkim gradskim grobljem Kozala.

Program počinje u ponedjeljak 29. svibnja svečanim otvaranjem u 18 sati ispred mrtvačnice na groblju Kozala, predstavljanjem groblja uz prigodnu glazbenu pratnju profesora Gorana Prše na klarinetu i profesorice Slađane Čolović na gitari, izlaganjem fotografija najistaknutijih mauzoleja, kapela i grobnih mjesta te edukativnom šetnjom i upoznavanjem s grobljem uz stručno vodstvo Daine Glavočić.

Od brojnih lijepih i značajnih grobnih mjesta, izdvojeni su spomenici valorizirani 1. kategorijom spomeničke vrijednosti i režima zaštite. Riječ je o djelima poznatih majstora Line GrubesschaD. RizzaGastone Iscra GambateIvana RendićaUga BottassaC. PergioliaA. Gozzana, ali i drugih nepoznatih nam autora. Sve ih odlikuje monumentalnost, pažljivo odabrani simboli s univerzalnom religioznom porukom nade i spokoja.

Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji posljednje su počivalište poznatih Riječana koji su tijekom povijesti dali veliki obol izgradnji i razvoju Rijeke, Sušaka, Hrvatske i šire. Program će se ponoviti i sljedeći dan, 30. svibnja u 18 sati, dok su ostali dani namijenjeni individualnom posjetu i obilasku groblja.

Ovo je događanje jedinstvena prilika da se građani Rijeke upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antropološkim djelima koja krije naše najpoznatije groblje. Više o svemu govori i građane poziva suradnica za odnose s javnošću KD-a Kozala Tanja Sušić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.