Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvara se izložba "Pozdrav iz Rijeke / Un saluto da Fiume"

17.10.2018.

14:47

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Izložba "Pozdrav iz Rijeke / Un saluto da Fiume" bit će otvorena u Muzeju grada Rijeke, u četvrtak, 18. listopada, u 19 sati i ostat će dostupna do 14. prosinca. Postav predstavlja riječke razglednice s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

U Muzeju grada Rijeke postoji Zbirka razglednica koja je digitalizirana i već je dijelom dostupna na mrežnim stranicama muzeja. Kruna cijelog tog istraživačkog i rada na sistematizaciji zbirke je izložba "Pozdrav iz Rijeke / Un saluto da Fiume".

Kustosica Marija Lazanja Dušević, autorica postava i kataloga izložbe, ističe da su raqzglednice iz zbirke nastajele od 1890-ih do 1960-ih godina, ali je veći dio izložbe ipak iz vremena zlatnog doba razvoja razglednica koje se poklapa sa zlatnim dobom razvoja Rijeke. 

Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina: povijest razvoja razglednice, povijest razglednice u kontekstu Rijeke, pojam Fiume, razglednice s prizorima dijelova grada - Fiumara, Riva, Korzo, Jadranski trg, Sušak i Trsat, Gradske vedute, Panorame, Znamenite građevine, Hoteli i Gradski park. 

Za izložbu su neke od razglednica povećane, uz druge su povećala; pripremljeni su video-prikazi, a jedan nudi i audio rekonstrukciju povijesnih riječkih prizora; posjetitelji će moći poslati papirnatu i e-razglednicu i usporediti doživljaj; katalog izložbe bit će dostupan po promotivnoj cijeni cijeli prvi mjesec trajanja izložbe...

Koja je najstarija riječka razglednica iz Zbirke Muzeja grada Rijeke i tko su autori fotografija, poslušajte u razgovoru:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.