Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvaranje "velikog kina za Mali Lošinj" večeras uz Matanićev "Zvizdan"

15.10.2015.

14:35

Autor: Branko Domac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Mali Lošinj jedan je od rijetkih gradova, a pogotovo otoka, gdje više od sto godina postoje kino i projekcije filmova, no s prekidima za vrijeme Drugog svjetskog rata i nakon što je oprema zastarjela 2012. godine. Od večeras Lošinjani i njihovi gosti ponovno će moći gledati filmove u kinu.

Večeras završava 800 tisuća kuna vrijedna akcija „Veliko kino za Mali Lošinj“, u kojoj su se udružili Grad Mali Lošinj i Ministarstvo kulture te gospodarski subjekti Lidl, Jadranka i Adria Oil. Začetnik ideje je fotograf Hrvoje Serdar, koji je realizirao ovaj vrijedan projekt.

Zgrada današnjeg kina izgrađena je 1904. godine te je u njoj djelovalo kazalište „Giusepe Bonetti“ s oko četiristo sjedećih mjesta u parteru i galeriji. Osim kazališnih predstava i opereta, prikazivali su se i nijemi filmovi. Projektor nije imao lampe ili žarulje, već je radio na petrolejsku lampu. Pravo kino, u današnjoj zgradi, osniva se 1928. godine te u to vrijeme Mali Lošinj ima dva kina - jedno u današnjem prostoru, a drugo u sadašnjem Domu kulture.

Projektor je bio prenosiv te su filmovi bili prikazivani i u manjim mjestima (Ćunski, Nerezine, Osor pa sve do Beleja). Tek 1934. godine montiran je poseban dio za ton. Nakon Drugoga svjetskoga rata kino je ponovno počelo s radom 1946. godine, a 2012. zatvara se zbog zastarjele tehnologije. Najduži period filmove je prikazivao legendarni Antonio Corsano, dobitnik nagrade Grada za životno djelo.

Na crvenom tepihu, koji je već postavljen od rive do kina, naći će se brojni poznati glumci iz filma „Zvizdan“ Dalibora Matanića, koji će se prvi prikazati u novootvorenom kinu koje stoji rame uz rame onima u velikim gradovima. Svečanost počinje u 18 sati, a tijekom cijeloga vikenda sve projekcije će biti besplatne. Prikazivat će se film "Pripravnik" , animirani film "Blinky Bill", "PAN", avanturistički, obiteljski film o Petru Panu za djecu i odrasle, ponovno "Zvizdan" te "Transporter". Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.