Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvoren 15. vRIsak: Dragan Jurak pobjednik VBZ-ova natječaja za najbolji neobjavljeni roman 2022.

11.09.2022.

22:35

Autor: Hina

Dragan Jurak, dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2022.

Dragan Jurak, dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2022.

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Riječki festival autora i sajam knjiga 15. vRIsak svečano je otvoren u nedjelju u riječkom kvartu kulture, art-kvartu Benčić, gdje do 18. rujna donosi četrdesetak programa i brojne književne goste u organizaciji nakladničke kuće V.B.Z.


Dobitnik V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2022. godine proglašen je u nedjelju u Rijeci. Nagrađen je Dragan Jurak za rukopis objavljen pod nazivom "Peleov priručnik", neobičnu i slojevitu posvetu čitanju kao profesiji, hobiju i strasti.

Takvu je odluku donio prosudbeni žiri koji su činili Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš. Oni su romaneskni prvijenac pjesnika, esejista, te etabliranog književnog i filmskog kritičara izdvojili kao najbolji među 92 rukopisa pristigla na ovogodišnji natječaj.


Ime dobitnika otkrila je u sklopu svečanog otvorenja 15. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak članica prosudbenog žirija, književna kritičarka Jagna Pogačnik. Čestitala je Draganu Juraku na njegovu debitantskom iskoraku u fikcijsku prozu, prijavljenom na natječaj pod naslovom "Bibliofilija", a ukoričenom kao "Peleov priručnik", za koji je rekla kako je riječ o neobičnoj, uzbudljivoj i slojevitoj posveti čitanju, "knjiškome spomeniku knjizi".


"Ova je proza puna iznenađenja: ona je i auto i meta i post, zakučasta i kompleksna, a opet savršeno laka i protočna. Izmjenjuju se u njoj, furioznim tempom i kompetentno, ono što smo navikli zvati stvarnosnim; pjesme, lirski i ludički pasusi, dnevnik, esejistički pasaži, književnokritičke dileme i pitanja autorstva i najrazličitijih apokrifa, umetnuti dokumenti i ljubavna pisma", stoji u obrazloženju koji je Pogačnik pročitala na proglašenju upriličenom u art-kvartu Benčić.


Roman počinje enigmom, misterijem. Neimenovanom književnom kritičaru poštom pristigne nenaslovljena knjiga, bez imena autora ili informacija o izdavaču. Tek na trećoj stranici stoji tajnovito: zapisnik uhođenja, prisluškivani razgovori, presretnuta elektronska korespondencija, hakirani hardovi, i drugi materijali, a autor kojemu je tekst pripisan je Eusébio Armando Batistuta Pelé...


Jurak, kojemu su nagradu uručili pročelnik Ureda za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo, kazao je kako je roman nastao potpuno spontano, iz eseja koji je počeo pisati, a koji se nakon desetak kartica pretvorio u "nešto više". "Kad sam ga pisao, zamišljao sam ga kao neku kartu sa zakopanim blagom, rudimentarno obilježenu samo nekim najosnovnijim znakovima", rekao je.


15. vRIsak otvorio je glavni urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina. Rekao je kako mu je drago što se festival ove godine održava u novome prostoru koji se sa svojim kulturnim institucijama nametnuo kao prirodno mjesto u promišljanju budućnosti festivala. Nadamo se da će se kroz tu sinergiju vRisak brendirati kao još raznovrsniji i bogatiji festival, te pridonijeti razvoju art-parka Benčić u središnju kulturnu točku u Rijeci, rekao je Glamuzina.


Festivalu je na 15. izdanju čestitala Irena Kregar Šegota iz Ministarstva kulture i medija. Istaknula je kako je riječ o značajnom književnom festivalu koji je izrastao u manifestaciju koja se profilirala kao jedna od najznačajnijih u Hrvatskoj, čime je Rijeku stavila na kartu Hrvatske uz bok drugih značajnih književnih manifestacija.


Od 11. do 18. rujna u organizaciji izdavačke kuće V.B.Z. održat će se preko četrdeset književnih programa - promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni glazbeni i filmski program. Književni program održava se u V.B.Z.-ovoj knjižari te u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), gdje je postavljen i prodajni sajam knjiga, a program za najmlađe vRIsak Junior u Dječjoj kući, dok će domaćin festivalskih after-partyija svake večeri biti Book caffe Dnevni boravak.


Jedna od tema ovogodišnjeg vRIska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene, a u Rijeku među ostalima dolazi Benjamin Legrand, jedan od autora grafičkog romana "Snjegolomac", po kojemu je Bong Joon Ho režirao 2013. istoimeni film, čija će projekcija biti u sklopu novog programa "vRIsak Cinema" u Art-kinu.


vRIsak će ugostiti i Mou Romanovu, autoricu nagrađivanog stripa "Čudakinja", te švicarskog pisca Karla Rühmanna, koji će predstaviti novitet "Heroj" o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Još neobjavljeni dugoočekivani roman "Brod za Issu" predstavit će Robert Perišić; Jurica Pavičić knjigu "Mater Dolorosa", Ivica Ivanišević će govoriti o svojem romanu "Kao pakao", a Ivica Prtenjača o novoj knjizi "Kino sloga".


Olja Savičević Ivančević predstavit će "Ljeta s Marijom", a u Rijeku dolazi i beogradski pisac Srđan Valjarević te čitav niz domaćih autora, među kojima Marija Andrijašević, Velimir Visković i drugi.


Ulaz na sve programe je slobodan, a osiguran je i live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.


Poslušajte prvu reakciju dobitnika nagrade: 

Dragan Jurak o prvom, neobjavljenom i već nagrađenom romanu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.