Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvoren Muzej djetinjstva

19.10.2013.

09:18

Autor: Ivica Vrkić / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi hrvatski muzej posvećen djetinjstvu, igrama, knjigama i igračkama koje su voljele brojne generacije otvoren je sinoć u Rijeci, odmah do informatičkog muzeja Peek&Poke.

Više od 600 eksponata prikupila je skupina entuzijasta uz pomoć građana diljem Hrvatske, a neki su stari i više od stoljeća. Većinu čine igračke, među kojima su konstrukcijske, konjići za njihanje, autići, lutke, predmeti za igre na otvorenom - koturaljke, reketi i drugo. Tu su i društvene igre, izlošci koji su nekad činili školsko okruženje kao kute ili žute marame za prvašiće, stripovi, dječje knjige...

Posebna atrakcija muzeja je velika maketa zgrade zagrebačkog HNK napravljena od Lego kockica. Izlošci su prikupljeni donacijama građana, a prikupljanje se nastavlja i dalje. Sinoćnji program otvorenja vodila su djeca iz 1.A razreda Osnovne škole Turnić, a nastupili su mali gitarist Frano Živković i veteran hrvatskoga glumišta Špiro Guberina.

Muzej djetinjstva novi je projekt ekipe koja je prije šest godina pokrenula i prvi hrvatski muzej informatičke opreme Peek&Poke. Eksponate iz djetinjstva niza generacija možete razgledati svaki dan od 11 do 20 sati u Ulici Ivana Grohovca, odmah do muzeja informatike. 

Uoči otvorenja Ivica Vrkić razgovarao je s jednim od pokretača projekta Svetozarom Nilovićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.