Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena izložba: Alga Sušak kao čuvar zdravlja

08.03.2023.

13:38

Autor: Tatjana Sandalj

Ulomak jedne od ilustracija s izložbe

Ulomak jedne od ilustracija s izložbe

Foto: - / Muzej grada Rijeke

Izložba "Alga Sušak – čuvar vašeg zdravlja" otvorena je u Muzeju grada Rijeke, u suradnji s JGL Muzejom farmacije i ostat će u prostoru Kockice dostupna do 31. svibnja. Nudi priču o ljekarničko-kozmetičkom Laboratoriju Alga, dijelu nacionalne povijesti farmacije. 

Laboratorij Alga Sušak ostavio je značajan trag u povijesti Rijeke i nezaobilazan je dio gospodarske povijesti Sušaka u godinama između dva svjetska rata. 


"Priča o Algi je priča o poduzetničkom duhu, o vizionarstvu i avangardnim marketinškim idejama", kazala je na otvorenju Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnoga odbora JGL-a. 


Ljekarničko-kozmetički Laboratorij Alga osnovali su magistri farmacije Dinko Budak i Vladimir Kezele. Prva polovica 20. stoljeća bila je zlatno doba njihova poslovanja. Proizvodni pogom imali su na Sušaku koji je u tom periodu važan jugoslavenski grad i gospodarsko središte, značajna luka i sjecište prometnih puteva. 


1924. godine počinje preobražaj malog mjesta u važno političko, gospodarsko, kulturno, trgovačko i prometno središte pa će se do početka Drugog svjetskog rata udvostručiti broj stanovnika Sušaka. Sušak i Alga se zajedno razvijaju, a svaki Algin proizvod ne propušta natpisom na ambalaži podsjetiti odakle dolazi i gdje se proizvodi.


Autori izložbe su Kristina Pandža i Rafaela Ban, kustosice Muzeja grada Rijeke, te Marin Pintur, voditelj JGL Muzeja farmacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.