Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena izložba fotografija "Boja i pokret" autora Željka Jerneića

30.04.2022.

08:32

Autor: HRT - Radio Rijeka

Fotografija "Od šume se ne vidi stablo"

Fotografija "Od šume se ne vidi stablo"

Foto: Željko Jerneić / Željko Jerneić

Sinoć u 18.30. sati u izložbenom prostoru Zajednice Talijana Rijeka otvorena je izložba fotografija "Boja i pokret" autora . Izloženo je 20 fotografija na platnu formata 70x100cm, a boja i pokret osnovni su sastojci objedinjenih fotografija. Boja... o njoj je sve poznato – na fotografu je da ih "posloži" kako najbolje zna.

Pokret je kod izloženih radova u dvostrukoj funkciji. U funkciji bilježenja ljudskog pokreta kao ekspresije izražene kroz koreografiju i u manje konvencionalnoj funkciji – u funkciji snimanja fotografskom kamerom u pokretu.


Željko Jerneić dosadašnjim se izložbama predstavljao uglavnom dokumentarnim fotografijama te ovom izložbom čini radikalan odmak prema manje poznatom polju apstraktne fotografije. Time se udaljava od prizme kroz koju se promatra figurativna fotografija gdje su "mjerila" poznata, a sud o izloženim fotografijama prepušten je emocijama koje će uspjeti (ili neće) pobuditi kod promatrača.


Prema općepoznatoj frazi, ljepota je u oku gledatelja.


Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.