Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorena operna sezona u Zajcu!

06.10.2022.

00:30

Autor: Radio Rijeka

nagrađivana operna predstava

nagrađivana operna predstava

Foto: - / HNK Ivan pl. Zajc

Prije skorog gostovanja u Grčkoj, obnovljena verzija Verdijevog "Otella" otvorila je opernu sezonu u riječkom kazalištu. 

Prisjetimo se, Zajčeva predstava "Otello" nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u sezonama 2014/15. i 2015./16., a sada je obnovljena povodom gostovanja u Grčkoj. 


Nakon izvedbe u Rijeci, jedine u ovoj sezoni, "Otello" putuje na Kretu gdje će 19. i 21. listopada biti izveden na pozornici novootvorenog Kulturnog i konferencijskog centra u Heraklionu.

Verdijev "Otello" nije opera u kojoj iskače pojedina arija, koja se onda očekuje na prigodnim koncertima – to je skladna, homogena i melodiozna opera, čija ljepota dolazi do izražaja kada se njome bave znalci.

Olga Vujović, Kritikaz

Nakon Savonlinne i Ljubljane, bit će to još jedno veliko međunarodno gostovanje riječke Opere u ovoj sezoni.


U solističkim ulogama predstave su gost iz Grčke, Dimitris Paksoglou po prvi put kao Otello, Anamarija Knego kao Dezdemona, Daniil Alekseenko u ulozi Jaga, Michaela Selinger kao Emilia, Bože Jurić Pešić kao Cassio, Marko Fortunato u ulozi Roderiga, Slavko Sekulić u ulozi Lodovica te Davor Nekjak kao Montano. 


U predstavi sudjeluju i Riječki operni zbor te Riječki simfonijski orkestar. Oblikovatelji svjetla i scene su Dalibor Fugošić i Alan Vukelić, a kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić.

Galerija
Dimitris Paksoglou i Daniil Alekseenko , Foto: -/HNK Ivan pl. Zajc
Anamarija Knego i Dimitris Paksoglou, Foto: -/HNK Ivan pl. Zajc

Nakon izvedbe predstave, u Zajcu su uručene nagrade. "Čarobna frula " u režiji Renate Carole Gatica i pod ravnanjem Valentina Egela dobila je nagradu publike za najbolju opernu predstavu u Zajcu u protekloj sezoni, za najbolju mušku ulogu Papagena nagrađen je Ivan Šimatović, a za najbolju žensku Emilija Rukavina za ulogu Colombine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.