Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvorenje izložbe o Profesoru Balthazaru za građane u subotu i nedjelju

21.10.2020.

17:48

Autor: Iva Pavletić Crnić, Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Otvorenje izložbe "51000 Balthazargrad" u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, dosad najveće izložbe o animiranom serijalu Profesor Baltazar, za građane se produljuje na dva dana, 24. i 25. listopada, zbog velikog zanimanja publike.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera prvotno je bilo odlučeno da otvorenje traje cijelu subotu, 24. studenoga te je bilo predviđeno da izložbu u pet termina obiđe po 50 posjetitelja, za što je trebalo preuzeti besplatne ulaznice. Kako su sve raspoložive ulaznice podijeljene, otvorenje je produljeno i na nedjelju, po istom načelu ulaska posjetitelja, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinstvo. 250 ulaznica za nedjelju dostupno je od srijede u Informativnom centru Grada Rijeke.

Riječ je o najvećoj izložbi u programskom pravcu Dječja kuća projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a ostat će otvorena do 23. siječnja 2021. godine. 

Kako je podsjetio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, naziv izložbe govori o činjenici da se scenograf animiranog serijala Zlatko Bourek za izgled Baltazargrada, u kojem Profesor Baltazar živi i smišlja izume, inspirirao Rijekom.

No, osim sličnosti Baltazagrada s Rijekom, meni se više sviđa da su Riječani po mnogo čemu, od načina ponašanja, razmišljanja do mentalnog sklopa, pravi stanovnici Baltazargrada. Jedne i druge odlikuje otvorenost, socijalna osjetljivost i spremnost na dijalog kao način rješavanja problema, rekao je gradonačelnik.

Kustos izložbe Željko Luketić naglasio je da se izložbom nastoji cjelovito predstaviti najuspješniji filmski izvozni proizvod, prikazivan u brojnim državama. Prikupljanje materijala za izložbu trajalo je dvije godine i nije bilo lako zbog oskudne filmske arhive. Na izložbi je i čuveni Baltazarov izumiteljski stroj, koji je izradila mlada multimedijalna umjetnica Lina Kovačević.

Direktorica Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota istaknula je da izložba donosi veselje, boje i pozitivu. Podsjetila je da su motivi iz serijala Profesor Baltazar već korišteni pri uređenju dječjeg igrališta na Molo longu i plaže Grčevo na Pećinama, u sklopu projekta EPK.

Izložba se postavlja u koprodukciji Rijeke 2020 i MMSU u suradnji s Platformom za audiovizualna istraživanja Jučer, danas, sutra i partnerima tvrtkom Link i Zagreb filmom.

Voditeljica programskog pravca Dječja kuća Jelena Milić je voditeljica projekta, a autorice dizajna postava i grafičkog oblikovanja su Zoja Ivanišević, Kristina VolfEna Tadej.

Uz izložbu organizatori pripremaju i edukativne aktivnosti i zanimljive radionice. Ideja izložbe je ustvari ideja profesora Baltazara kaže kustos Željko Luketić, poslušajte što je dodao:

Željko Luketić: Baltazar rješava probleme uz znanost i maštu i igru, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.