Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ovo želite vidjeti: Noći skulptura u Gorskom kotaru

30.07.2022.

12:54

Autor: Nenad Lučić

skulptura

skulptura

Foto: Nenad Lučić / RR

Pod okriljem Goranske kiparske radionice tijekom više od četiri desetljeća je na ljetnim sazivima ove umjetničke kolonije napravljeno, te u prirodnom okruženju Gorskog kotara postavljeno, više od stotinu drvenih skulptura. 

S ciljem da se te umjetnine i stvaralaštvo kipara u drvu predstave zainteresiranim posjetiteljima, na području Općine Lokve od petka, 29. srpnja traje dvodnevni program 8. po redu Noći skulptura. 


Stvaralački uvod u Noć skulptura i ove je godine bila održana edukativna radionica drvoreza, a da zanimanja za nju nije nedostajalo, potvrdila nam je voditeljica tog programa Tihana Karlović:

Ove godine možemo govoriti čak i o izvrsnom odazivu, pa smo, zbog manjka prostora, neke od zainteresiranih morali čak i odbijati. Petnaestak osoba je na radionici, a zanimanje govori da je drvo stvaralački privlačan materijal, koji omogućava kreativnu igru s kompozicijom, bojom i različitim vrstama grafičkog tiska. Grafike tradicionalno predstavljamo u sklopu Noći skulptura.

Tihana Karlović

edukativna radionica

edukativna radionica

Foto: Nenad Lučić / RR

Za danas planirani, središnji dio Noći skulptura, nudi posebno atraktivan, večernji obilazak prirodnih lokacija na kojima su postavljene monumentalne drvene umjetnine te mogućnost druženja s njihovim autorima. 


Svake se godine lokacije okupljanja mijenjaju, a ove je s razlogom odabrana Park šuma Golubinjak, kaže Tihana Karlović, i pridodaje:

Posljednji smo se put, u sklopu Noći skulptura, na prostoru Golubinjaka okupili 2016. godine. Otad do danas tamo su postavljene neke nove skulpture i ukupno ih ima petnaestak., Ujedno su, prije nekoliko godina, studenti likovne akademije u Golubinjaku osmislili i stazu risa. Većina umjetnina na prostoru ove park šume tematski je vezana uz prirodu.

Tihana Karlović

Tradicionalna manifestacija Noć skulptura iz godine u godinu potvrđuje, da kulturni turizam u prirodnom ambijentu može biti kvalitetan sadržaj ponude Gorskog kotara.


Poslušajte reportažni prilog:

goranska noć skulptura

drvena skulptura

drvena skulptura

Foto: Nenad Lučić / RR

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.