Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:32 / 11.06.2020.

Autor: Tatjana Sandalj

Palača Šećerane: riječku povijest proučavat ćemo i doživljavati drugačije

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Riječkoj priči ili u priči o Rijeci, šećer dolazi – na početku, uz izgradnju Palače Šećerane u Krešimirovoj ulici. Obnova te zgrade uskoro će biti gotova, a na to upozorava izložba postavljena na riječkom Korzu.

U Rijeci, ako nešto nije na Korzu, onda - nije. Pa je zgodno izložbom baš tu postavljenom upozoriti da će otvorenjem Muzeja grada Rijeke u Palači Šećerane zaista početi živjeti novi kulturni kvart grada u nekadašnjem industrijskom Benčiću.  

Početak priče bio je u 1752. godini kada je u malom primorskom mjestu izgrađena upravna zgrada jedne od najvećih kompanija Austro-ugarske monarhije. Svih ovih godina, pomalo izvan interesa javnosti, pratila je razvoj Rijeke, a od ovoga ljeta u njoj će biti pohranjeni dijelovi te povijesti. 

Podsjećamo, riječka Palača Šećerane obnavlja se u okviru projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine" koji se s 69 milijuna kuna financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Zgradu palačom ne čini samo veličina nego i prekrasno oslikani unutarnji zidovi koji će krajem srpnja postati pozornicom za stalni postav Muzeja grada Rijeke. Pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke Ivan Šarar već sada ga naziva senzacionalnim postavom, takvim kakvoga Rijeka do sada nije imala. 

Taj će postav, tvrdi pročelnik, promijeniti gradsku muzeologiju, način na koji Riječani mogu proučavati svoju prošlost i promišljati kolektivnu samosvijest.

Vrijeme je za promjenu perspektive jer, iako je još sedamdesetih zgrada zaštićena kao kulturno dobro Hrvatske, njeno blago nije upisano u memoriju građana. Poslušajte kako pročelnik Šarar govori o promjeni perspektive i kulturnih navika građana:

O promjeni perspektive, kulturnih navika te identitetima Rijeke, pripremila Tatjana Sandalj