Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pavao Pavličić ekskluzivno najavljuje svoj novi roman

15.09.2022.

15:43

Autor: Albert Petrović

Pavao Pavličić

Pavao Pavličić

Foto: Marin Tironi / Pixsell

U V.B.Z. knjižari art kvarta Benčić u Rijeci, u sklopu programa Studentski vRIsak, održana je u četvrtak Tribina o klimatskoj fikciji. Uz profesore i studente kroatistike riječkog Filozofskog fakulteta, kao gost sudjelovao je i Pavao Pavličić. Uoči tribine, porazgovarali smo s našim najplodnijim piscem, čiji opus prelazi 100 knjiga.

"Ja uvijek kažem da je to kao i sa snom. Nekome treba osam sati sna, drugome je dovoljno četiri. Tako je i s pisanjem, neki pisci napišu pet knjiga u životu, drugi jednu godišnje. Ja spadam u ove potonje i ne opterećujem se puno time, mada mi je u zadnje vrijeme pomalo neugodno kad se spomene ta brojka od 100 knjiga", kaže Pavličić.


A o sudjelovanju na tribini: "Pa to je ispalo gotovo slučajno. Oni organiziraju tribinu o klimatskim promjenama, a ja sam svojedobno napisao roman "Hladna fronta" koji se bavi fenomenom meteoropatije, ljudima koji u drukčijim klimatskim uvjetima nisu isti ljudi. Oko toga sam zavrtio priču, nastojao sam da bude napeto i zanimljivo, a dobar dio radnje odvija se na Velebitu koji je granica klimatskih zona."


"Inače, nisam ni znao da postoji žanr koji se zove klimatska fikcija, a eto moj roman spada u taj žanr. Kad je o fantastici riječ, kod mene ne bi stajao pridjev znanstvena, jer nema tu puno tehnologije, to je više tradicionalna fantastika, nešto što me u životu intrigira i nešto na čemu sam rastao kao dijete, na primjer na stripovima", govori pisac. 


Prošli put kad smo razgovarali s Pavličićem bili smo ponosni što možemo najaviti još neizdani roman, bilo je to "Ljekovito blato". Ovoga puta smo malo zakasnili jer "Klub čitatelja" je već u izlozima knjižara - mislimo mi. 


Naš sugovornik tvrdi suprotno: "Ne, ima toga još. Mogu vam dati ekskluzivu! Eto, roman koji bi mogao izaći ove jeseni u izdanju Matice hrvatske. Zvat će se "Općinski pjesnik". Riječ je o kraćem romanu od oko 150-200 stranica. I u ovom slučaju nije whodunit nego opet fantastika, ali naravno u nekim okvirima."


Poslušajte razgovor:

Pavao Pavličić: Mogu vam dati ekskluzivu!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.