Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pergolesi: 'Stabat mater' u Zajcu

28.03.2013.

08:57

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Velikom tjednu, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će prigodno izvedeno djelo Stabat mater Giovannija Battiste Pergolesija. Koncert je na programu večeras u 20 sati.

Uzvišenu kantatu izvest će orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca i solistice sopranistica Vanja Zelčić i gošća iz Zagreba Helena Lucić Šego alt, pod ravnanjem maestra Igora Vlajnića.

Stabat mater, uzvišena pjesma, nastala krajem 13. stoljeća, koja opisuje Marijine boli kod Kristovog raspeća, inspirirala je mnoge skladatelje: Caldara, Scarlatti, Vivaldi, Verdi, Haydn, Rossini, Dvoržak no, najpoznatija i najizvođenija je ona Giovannija Battiste Pergolesija.

Pegolesi ju je skladao 1736. godine, tijekom posljednjih tjedana svoga dvadesetšestogodišnjeg života, iscrpljen od tuberkuloze, u franjevačkom samostanu u Pozzuoliju. To je jedno od njegovih najslavnijih djela, koje je veliku popularnost steklo ubrzo nakon skladateljeve smrti.

Poslušajte što o koncertu kaže maestro Vlajnić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.