Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pet dana festivala: "Zvona su spona" EPK susjedstva Matulji

19.02.2020.

13:49

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Školom znanja i vještina u petak 21. veljače u Matuljima će početi manifestacija "Zvona su spona", drugi festival susjedstva u okviru programskog pravca 27 susjedstava Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Festival susjedstava u Matuljima traje od petka do utorka 25. veljače. Program Susjedstva Matulji organiziraju 22 mjesna odbora te šezdesetak udruga koje djeluju na području te općine, a u festivalu su najglasniji zvončari - 10 tradicijskih skupina, sve na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Program počinje u petak Školom znanja i vještina od 18 sati u Zvončarskoj muzejskoj zbirci u Matuljima. Svi posjetitelji moći će se uključiti: plesati, izrađivati cvijeće od papira, degustirati tradicionalna jela, slušati glazbu, gledati izložbu, izrađivati maske...  

Sve zvončare Matulja, a i brojne druge moći ćete vidjeti u subotu na 25. Zvončarskoj smotri u Matuljima koja će početi u 13 sati. Iako će festivalski program početi već u podne u "Pusnom retrovizoru", parku pokretnih lutki i maski što su ih maškaroni Matulja s ljubavlju pripremali i spremali proteklih deset godina.

Od nedjelje do utorka će zvončarske skupine obilaziti kraj, a od ove godine moći ćete uz njih ako pred zgradom Općine Matulji snimite QR kod koji vam omogućava pristup virutalnom materijalu pomoću kojeg možete krenuti po tradicijskim zvončarskim putevima.

Na konferenciji za novinare govorili su zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj, koordinatorica programa 27 susjedstava Dunja Matić Benčić, članovi tima susjedstva Matulji Sabina Frlan VujovićĐeni Šamanić, Edo Ciceran, a u rog je puhnuo Robert Šepić iz Zvončarske grupe Vlahov Breg - Korensko. Slijedite zvuk roga:

Jer - zvona su spona!, pripremila Tatjana Sandalj

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.