Hrvatski radio

Radio Rijeka

Petar Škrjanc: Glazba je veliki ocean pred kojim stojimo

29.11.2016.

13:27

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Generacija koja je završila riječku srednju Muzičku školu "Ivana Matetića Ronjgova" 1976. godine, protekli je tjedan proslavila 40 godina od mature. S njima su bili i profesori, a posebno su se veselili ponovnom susretu sa svojim razrednikom, profesorom Petrom Škrjancom.

Petar Škrjanc usadio im je ljubav za glazbu, pa su većina maturanata danas profesionalni glazbenici. "Uvijek se veselim tim susretima. Kad sam im bio razrednik, bili su djeca, a sada su odrasli ljudi i razgovaramo ravnopravno. Isti smo, neki su već u mirovini, neki blizu nje, a ja sam u mirovini već dugo vremena i ovo su neki od najljepših trenutaka u mojoj mirovini, ovi susreti sa mojim đacima", priča profesor Škrjanc. "Ljubav je potrebna u svakom pozivu i svaki od poslova mora biti u kombinaciji razuma i čuvstva. Muzika je poseban način da se ta kombinacija inteligencije i osjećaja razvije i mislim da smo to u velikom opsegu i uspjeli dobiti sa ovdje prisutnim đacima", dodaje profesor.

Profesor Petar Škrjanc ovoj je generaciji predavao solfeggio, a to je bio jedan od težih i stresnijih predmeta. Međutim, profesor je imao svoj način rada i uspio je taj težak predmet pretvoriti u zanimljivo proučavanje. "Solfeggio se radi previše jednostrano, a i to treba raditi s osjećajem. Ja sam nastojao što sam više mogao povezati taj predmet s muzikom, izmišljao sam teme, povezivao sam Mozartove, Verdijeve, Vivaldijeve melodije koje su prepune čuvstva, pa je i doživljaj jači, a samim tim i znanje. Ja sam sretan što mi moji učenici danas kažu - vi ste nam dali poziv i to mi je veliko veselje kad vidim da s entuzijazmom rade svoj posao", kaže Škrjanc.

Profesor Škrjanc obožava planine, prirodu i često je svoje učenike vodio na izlete u prirodu, a i sam kaže da su priroda i muzika njegove dvije ljubavi, priroda pjeva i bez toga ne bi mogao živjeti. Što su još razgovarali profesor Petar Škrjanc i njegova maturantica Gloria Fabijanić Jelović, poslušajte u audio zapisu u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.